Foto: AP/Scanpix
Pēc Krievijas ierosinājuma sasauktā ANO Drošības padomes sēdē trešdienas rītā, lai "pieņemtu steidzamus kopīgus pasākumus humānās palīdzības sniegšanai Ukrainas austrumu iedzīvotājiem" neviena no valstīm nav atbalstījusi Krievijas ierosinājumus un tā vietā tieši norādīja uz Krievijas darbībām kā problēmas cēloni.

Krievijas vēstnieks ANO Vitālijs Čurkins sēdē uzstāja, lai uz Ukrainas austrumiem tika nosūtīta Krievijas humānā palīdzība Sarkanā Krusta pārstāvju pavadībā.

Taču Ukrainas pārstāvis ANO Oleksandrs Pavļičenko norādīja, ka Ukraina pilnībā izpilda sociālos pienākumus pret Luhanskas un Doņeckas iedzīvotājiem, valstī nav humānās krīzes, valdība ir spējīga tikt galā ar situāciju un tiek galā.


Pēc viņa teiktā, "reālais krīzes iemesls ir nelikumīgo bruņoto grupējumu darbība, kurus atbalsta Krievija". Pavļičenko paziņoja, ka Krievija turpina apšaudīt Ukrainas spēku pozīcijas un turpina palielināt spēkus pie Ukrainas robežas. "Mēs aicinām Krieviju pārtraukt algotņiem sūtīt ieročus, uzkurināt nestabilitāti," sacīja Pavļičenko.

"Paradoksāli, ka Krievija sasauc apspriest humāno krīzi, kuru pati arī radījusi," sēdē paziņoja Lielbritānijas pārstāvis. "Tieši separātistu darbības noved pie situācijas pasliktināšanās Luhansā un Doņeckā, tur, kur separātistu nav, cilvēki atgriežas."

Krievija varētu to visu pārtraukt, apturot savu ieroču plūsmu, norādīja ASV pārstāvis.

"Krievija no paša sākuma atbalstīja nelikumīgu karu. Ukrainas spēki dara visu iespējamo valsts atbrīvošanai no nelikumīgiem bruņotiem grupējumiem," paziņoja Lietuvas pārstāvis.

Sēdes dalībnieki arī pauda satraukumu, ka kaujinieki mērķtiecīgi iznīcina infrastruktūru, nolaupa un slepkavo cilvēkus viņu kontrolētajās teritorijās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!