Foto: RIA Novosti/Scanpix

Pēc domstarpībām ar valdību par valsts ekonomiskās situācijas stabilizēšanu Ukrainas ekonomikas ministrs Pavlo Šeremeta ceturtdien paziņoja par demisiju.

43 gadus vecais Šeremeta, kuram nebija lielas pieredzes politikā, ekonomikas ministra amatā tika iecelts šī gada 27.februārī premjerministra Arsenija Jaceņuka valdībā neilgi pēc bijušā Krievijai labvēlīgā valsts prezidenta Viktora Janukoviča gāšanas.

Sīvās cīņas starp valdības spēkiem un prokrieviskajiem kaujiniekiem Ukrainas austrumos ļoti negatīvi ietekmē ekonomiku, izraisot rekordzemu grivnas vērtības pret dolāru krišanos.

Ekonomikas lejupslīde Ukrainā ir vērojama jau divus gadus. Šī gada otrajā ceturksnī uzņēmējdarbības aktivitāte samazinājusies par 2,3%.

Šeremetam, kurš ieguvis ekonomista izglītību Rietumos, ir bijis daudz domstarpību ar Ministru prezidentu Jaceņuku. Ekonomikas ministrs kritizējis ekonomikas reformu lēno tempu, kuras nepieciešams veikt, lai 29.augustā tiktu piešķirta jauna Starptautiskā Valūtas fonda finansiālās palīdzības daļa viena miljarda eiro apmērā. Trešdien valdības sanāksmē Šeremeta sacīja, ka viņš nav apmierināts ar šo reformu kvalitāti un ieviešanas ātrumu.

Viņu vēl vairāk saniknoja valdības rīcība, ieceļot tirdzniecības pārstāvi pirms nākamnedēļ paredzētajām sarunām ar Krievijas vadītās Muitas savienības un Eiropas Savienības (ES) pārstāvjiem.

Šeremeta nav vienīgā valsts amatpersona, kas šajā mēnesī atkāpusies no amata. Šīs nedēļas sākumā Ukrainas nacionālās pretkorupcijas komitejas vadītāja un žurnāliste Tetjana Čornovola paziņoja par demisiju, jo Kijevā atbildīgajām amatpersonām "trūkst politiskās gribas", lai cīnītos ar korupciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!