Foto: AP/Scanpix

Krievijas prezidents Vladimirs Putins trešdien izklāstījis septiņu punktu plānu pamiera panākšanai Austrumukrainā.

"Lai apturētu asinsizliešanu un stabilizētu situāciju Ukrainas dienvidaustrumos", Putins aicināja Kijevu un prokremliskos kaujiniekus piekrist šī plāna ieviešanai.

Prezidents paziņoja, ka prokremliskajiem kaujiniekiem un Ukrainas armijai jāpārtrauc uzbrukumi rajonos ap Doņecku un Luhansku un Ukrainas karavīriem jāatkāpjas uz pozīcijām, no kurām tie nevar apšaudīt pilsētas. Armijai arī jāpārtrauc gaisa uzlidojumi.

Putins arī paziņoja, ka pamiera ievērošana jāuzrauga starptautiskajiem novērotājiem, bez nosacījumiem jāatbrīvo visi ieslodzītie, jāizveido bēgļu un humānās palīdzības koridori un jāsniedz palīdzība Doņeckas un Luhanskas infrastruktūras atjaunošanai.

Jau vēstīts, ka saskaņā ar Maskavas sniegto informāciju Putins un Ukrainas prezidents Petro Porošenko trešdien tikai sprieduši par soļiem, kas nepieciešami, lai Austrumukrainā panāktu ugunspārtraukšanu, tomēr viņi nav vienojušies par pamieru, jo Krievija, kā joprojām apgalvo Kremlis, neesot viena no konfliktā iesaistītajām pusēm.

Putins norādīja, ka Maskavas un Kijevas nostājas jautājumā par krīzes atrisināšanu esot "ļoti tuvas", un pauda cerību, ka galīgā vienošanās varētu tikt panākta piektdien.

"Es uzskatu, ka galīgā vienošanās starp Kijevas un Austrumukrainas varasiestādēm var tikt panākta un nostiprināta kontaktgrupas sanāksmē 5.septembrī," paziņoja Krievijas prezidents.

Arī Krievijas ziņu aģentūras vēsta, ka vienošanās par pamieru varētu tikt panākta piektdien Minskā tā dēvētās Ukrainas kontaktgrupas sanāksmē, kur piedalīsies Kijevas, Maskavas un Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) pārstāvji.

Tikmēr Ukrainas premjerministrs Arsēnijs Jaceņuks jau paziņojis, ka Putina "miera plāns" vairāk līdzinās teroristu glābšanas plānam, kura mērķis ir konflikta iesaldēšana.

"Šis kārtējais "plāns" ir mēģinājums aizmālēt acis starptautiskajai sabiedrībai pirms NATO samita un mēģinājums izvairīties no neizbēgamajiem Eiropas Savienības (ES) lēmumiem par jaunā sankciju viļņa ieviešanu," teikts Jaceņuka paziņojumā.

"Īstais Putina plāns ir Ukrainas iznīcināšana un PSRS atjaunošana," uzsvēris premjers, piebilstot, ka nekādiem Krievijas prezidenta plāniem ticēt nedrīkst.

"Visas iepriekš ar Krieviju saskaņotās vienošanās - Ženēvā, Normandijā, Berlīnē, Minskā - Krievijas režīms vai nu vienkārši ignorējis, vai nekaunīgi pārkāpis," atzinis Jaceņuks.

Viņš piebildis, ka pašam labākajam plānam par kara izbeigšanu ir viens punkts - Krievijas karaspēka izvešana no Ukrainas.

"Mēs gaidām NATO un ES lēmumus par agresora apturēšanu," sava paziņojuma noslēgumā uzsvēris Ukrainas premjerministrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!