Foto: AP/Scanpix

Ukrainas premjerministrs Arsēnijs Jaceņuks trešdien noraidījis Krievijas prezidenta Vladimira Putina ierosināto pamiera plānu, saskatot tajā Maskavas kārtējo mēģinājumu maldināt Rietumus par saviem patiesajiem nolūkiem.

"Šis plāns ir kārtējais mēģinājums aizklāt starptautiskās sabiedrības acis pirms NATO samita un mēģinājums izvairīties no ES (Eiropas Savienības) nenovēršamā lēmuma nākt klajā ar jaunu sankciju vilni pret Krieviju," paziņoja Jaceņuks.

Kā jau ziņots, Putins trešdien izklāstīja septiņu punktu plānu pamiera panākšanai Austrumukrainā.

Krievijas prezidents paziņoja, ka prokremliskajiem kaujiniekiem un Ukrainas armijai jāpārtrauc uzbrukumi rajonos ap Doņecku un Luhansku un Ukrainas karavīriem jāatkāpjas uz pozīcijām, no kurām tie nevar apšaudīt pilsētas. Armijai arī jāpārtrauc gaisa uzlidojumi.

Putins arī paziņoja, ka pamiera ievērošana jāuzrauga starptautiskajiem novērotājiem, bez nosacījumiem jāatbrīvo visi ieslodzītie, jāizveido bēgļu un humānās palīdzības koridori un jāsniedz palīdzība Doņeckas un Luhanskas infrastruktūras atjaunošanai.

Jau vēstīts, ka saskaņā ar Maskavas sniegto informāciju Putins un Ukrainas prezidents Petro Porošenko trešdien tikai sprieduši par soļiem, kas nepieciešami, lai Austrumukrainā panāktu ugunspārtraukšanu, tomēr viņi nav vienojušies par pamieru, jo Krievija, kā joprojām apgalvo Kremlis, neesot viena no konfliktā iesaistītajām pusēm.

Putins norādīja, ka Maskavas un Kijevas nostājas jautājumā par krīzes atrisināšanu esot "ļoti tuvas", un pauda cerību, ka galīgā vienošanās varētu tikt panākta piektdien.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!