Foto: AP/Scanpix

Krievija grib redzēt Ukrainu kā draudzīgu valsti, kurā visu nacionalitāšu pilsoņi dzīvotu komfortabli, droši un līdztiesīgi, sestdien paziņoja Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs.

"Mūsu interesēm atbilst spēcīga, plaukstoša, draudzīga Ukraina. Kā tas tiks organizēts administratīvajā plānā, ir jālemj ukraiņiem," pavēstīja Lavrovs.

Viņš norādīja, ka Krievija ir interesēta tajā, lai Ukraina būtu "īsta māja" tiem, kuri tajā dzīvo, un lai tur "nebūtu mēģinājumu uzstādīt pārvaldes formu, kas atspoguļotu "uzvarētāju" valdības loģiku".

"Taču par to viņiem jāvienojas pašiem. Mēs nevaram viņu vietā atrisināt šos jautājumus. Mums šāds scenārijs ir absolūti izdevīgs un prioritārs, tāpēc mēs gribam, lai Ukraina būtu draudzīga un lai krievi, kuri uzskata Ukrainu par savām mājām, tur dzīvotu un ietekmētu to, kā valsts risina sociāli ekonomiskos, ārpolitiskos un citus uzdevumus, lai viņiem būtu balss šajā valstī," paziņoja Lavrovs.

Krievijas diversanti, algotņi un vietējo separātistu kaujinieki aprīļa vidū Ukrainas austrumos sāka sagrābt valsts iestāžu un milicijas nodaļu ēkas, kā arī citus stratēģiskos objektus. Reaģējot uz šiem notikumiem, Ukrainas varasiestādes izvērsušas pretterorisma operāciju.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, Eiropas Savienības, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!