Foto: RIA Novosti/Scanpix

Ukrainas prezidents Petro Porošenko Donbasa reģionam piedāvā visu prokrievisko kaujinieku amnestiju, brīvu krievu valodas lietošanu un uz trīs gadiem noteikt "īpašu statusu", vēsta laikraksts "Ukrainskaja Pravda", kura rīcībā nonācis parlamenta deputātiem iesniegta likumprojekta teksts.

Likums paredz, ka atsevišķos Luhanskas un Doņeckas apgabala rajonos uz trīs gadiem tiek ieviests īpašs pašpārvaldes statuss. Tas attiecas uz rajoniem, pilsētām un ciemiem, kas likuma pieņemšanas brīdī atradīsies pretterorisma operācijas norises zonā.

Valsts apņemas garantēt, ka pie atbildības netiks sauktas personas, kas saistītas ar notikumiem Doņeckas un Luhanskas apgabalos, teikts dokumentā. Tāpat valsts garantē tiesības izmantot krievu un jebkuru citu valodu "sabiedriskajā un privātajā dzīvē", nodrošināt krievu un citu valodu vienlīdzību.

Projekts paredz organizēt vietējās vēlēšanas, kā arī noteikt īpašu kārtību prokuratūras un tiesu vadītāju iecelšanai. Savukārt Kijeva katru gadu valsts budžetā atvēlēs līdzekļus Donbasa rajonu sociālajai un ekonomiskajai attīstībai.

Dokumentā ieteikts 2014. gada 9. novembrī organizēt vietējās vēlēšanas.
Ukrainas prezidents Petro Porošenko iepriekš jau ir paziņojis, ka mierīga risinājuma panākšanai Austrumukrainas konfliktā, nemierīgajiem reģioniem varētu tikt piedāvātas lielākas pašnoteikšanās tiesības.

Konflikts Ukrainas austrumos sākās neilgi pēc martā notikušās Krimas okupācijas. Prokrievisko separātistu kaujinieki Luhanskas un Doņeckas apgabalos ir pasludinājušu "republikas". Ukraina un Rietumvalstis ir pārliecinātas, ka kaujiniekus apbruņo un atbalsta Krievija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!