Skotijas neatkarība attaisnotu Krimas atdalīšanu no Ukrainas, tam sekotu arī Austrumukraina, atsaucoties uz ASV institūta "Gatestone" pētnieku, vēsta Krievijas medijs "RIA Novosti".

ASV institūta "Gatestone" pētnieks Pīters Martino norāda, ka "kaut arī NATO ir atteikusies atzīt Krimas atdalīšanu no Ukrainas, Skotijas neatkarība no Lielbritānijas pēc referenduma liegs NATO svarīgu argumentu… Nav šaubu, ja šīs nedēļas referendums ļaus Skotijai kļūt neatkarīgai no Lielbritānijas, Rietumi zaudēs argumentu par Krimas un Austrumukrainas tiesībām kļūt neatkarīgām pēc referendumiem. Kijevai nāksies piekrist referendumiem, jo, ja Londona ļāva rīkot referendumu, kādus argumentus Kijeva izmantos, lai tos atteiktu?"

Martino uzskata, ka Skotijas iespējamā neatkarība varētu provocēt apšaubīt valstu robežas visā Eiropā, kā arī "trauslās robežas" Austrumukrainā. Viņš uzsver, ja skoti ceturtdien nobalsos par neatkarību, tad sekas būs jūtamas Doņeckā.

Martino atsaucas uz Krievijas ārlietu ministru Lavrovu, kurš 2008. gadā Rietumvalstis brīdināja par to, ka Kosovas neatkarības atzīšana "būtu beigu sākums Eiropai".

Argumenti, kas tiek izmantoti, lai pretstatītu Skotijas un Kosovas gadījumu pret situāciju Krimā un Austrumukrainā ir nepārliecinoši un pierāda Rietumvalstu "dubultstandartus". Martino norāda, ka Skotijas neatkarības iegūšana Austrumukrainai būs morāls pamats apgalvot, ka viņiem ir tiesības uz nacionālo pašnoteikšanos.

Krimas premjerministrs Sergejs Aksjonovs jau paziņojis, ja skoti nobalsos par neatkarīgas valsts izveidošanu, tad jāatzīst Krimas neatkarība no Ukrainas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!