Foto: Kadrs no video
Krievijas iedzīvotājs Aleksandrs Možajevs, kurš plašāk pazīstams kā bārdainais separātists "Babajs", internetā publicētā video apstiprinājis, ka ir atgriezies Ukrainā, lai karotu par "Jaunkrieviju".

Prokrieviskais kaujinieks no Donbasa aizbēga jūlijā, kad Ukrainas karavīri atbrīvoja Slovjansku un Kramatorsku, bet septembra beigās parādījās ziņas, ka "Babajs" atkal ir atgriezies Ukrainā.

6. oktobrī vietnē "YouTube" publicētā intervijā "Babajs" apstiprina, ka ir atgriezies Ukrainā, lai "atjaunotu taisnīgumu un atgrieztu Krievijai tai piederošās zemes". Možajevs ar savu vienību došoties uz Luhansku un Ukrainas spēku kontrolēto Mariupoli.

Intervijā nevar nepamanīt, ka "Babaja" balsī ir pilnībā zudis entuziasms un bravūrība, kas bija raksturīga viņa agrākajiem paziņojumiem.  Pats Možajevs šīs pārvērtības skaidro ar to, ka ir "nožēlojis savus grēkus" un "atkal uzvilcis dieva bruņas", tāpēc jūtas mierīgi.

"Babajs" ar dziļu nopūtu atzīst, ka kaujinieku atkāpšanās no Slovjanskas un Kramatorskas nebija attaisnojama, norādot, ka tā bija bijušā separātistu komandiera Igora Girkina (Strelkova) kļūdaina pavēle, kuras sekas tagad būs jānovērš.

Slovjanska un netālu esošā Kramatorska Ukrainas konflikta sākumā bija viens no galvenajiem sadursmju punktiem. Prokrieviskie kaujinieki no pilsētas atkāpās jūlija sākumā, bēgot uz Doņecku un Luhansku.

Kaujinieku kolonnas mēģināja apturēt Ukrainas karavīri. Pie Slovjanskas iznicināto bruņutehniku var apskatīt šeit. Tikmēr aplenkumā ilgi pavadījušās pilsētas iedzīvotāji saņēma ļoti nepieciešamo pārtiku.

Vēstīts, ka "Babajs", kurš pazīstams ar saviem bravūrīgajiem komentāriem un nicinošo attieksmi pret Ukrainu, papildināja promaskavisko kaujinieku rindas Slovjanskā un Kramatorskā. Pēc atkāpšanās no šīm pilsētām "Babajs" aizbēga uz Krimu.

Vēlāk internetā tika publicēts video, kurā "Babajs" ar biedriem paziņoja, ka vāc "kazaku pulku" cīņai "Jaunkrievijā".

Portāls "Obozrevatel" ziņoja, ka pēc aizbēgšanas no Ukrainas Možajevs paspējis pabūt arī Krievijā un paviesoties mājās, apraugot viņa prombūtnes laikā dzimušo dēlu. 30. augustā Krasnodaras apgabalā Možajevu aizturējusi policija, bet, pateicoties saviem biedriem, viņam izdevies atbrīvoties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!