Foto: AFP/Scanpix

Situācija Ukrainas austrumos ir ļoti nestabila un tuvākajās dienās var būtiski pasliktināties. Intervijā medijam "Deutsche Welle" paziņojis NATO ģenerālsekretāra vietnieks Aleksandrs Veršbou.

"Šī ir ļoti nestabila situācija. Noteiktos rajonos pamiers netiek ievērots, un tur ir iespējama nopietna situācijas pasliktināšanās tuvāko dienu laikā," norādījis Veršbou.

Krievijai būtu jāpaskaidro separātistiem, ka tā neatbalsta 9. novembrī ieplānotās vēlēšanas. "Tām nebūs nekādas leģitimitātes un tās nebūs saskaņotas ar Minskas protokolu," skaidro ģenerālsekretāra padomnieks.

Minskā panāktā vienošanās ir jāpilda kopumā, nevis tikai atsevišķas tās daļas, uzsver NATO pārstāvis.

"Tika uzskatīts, ka pamiers sāks darboties no 19. septembra. Bet, protams, separātisti ar nepārtrauktu Krievijas militāro palīdzību, kas plūst pār nekontrolētām starptautiskām robežām, panāk situācijas eskalāciju, uzbrūkot Doņeckas lidostai," uzskata Veršbou.

Krievija cenšas "iesaldēt" konfliktu Donbasā, un pastāv nopietni riski, ka tas izdosies, paredz NATO amatpersona.

Vēstīts, ka par spīti Minskas miera sarunām un parakstītajam dokumentam, kas paredzēja ar 5. septembri ievērot uguns pārtraukšanas režīmu, gūstekņu apmaiņu un ārvalstu kaujinieku izvešanu no Ukrainas, miers Donbasā nav iestājies. Pēdējās nedēļās aktīvus promaskavisko kaujinieku uzbrukumus piedzīvo Ukrainas spēki, kas aizsargā Doņeckas lidostu.

Par to, kāpēc Doņeckas lidosta ir tik svarīga, var lasīt šeit.

Ukrainas austrumos kopš 2014. gada pavasara valdības spēki cīnās ar Krievijas apbruņotiem un apmācītiem prokrieviskajiem separātistiem un kaujiniekiem, kuri vēlas panākt Ukrainas austrumu reģionu atdalīšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!