Turcija ir piekritusi atļaut ASV izmantot karabāzes savā teritorijā, lai veiktu kampaņu pret Sīrijā un Irākā bāzēto radikālo islāmistu grupējumam "Islāma valsts" (IV), atsaucoties uz ASV nacionālās drošības padomnieci Sjūzenu Raisu, vēsta raidsabiedrība BBC.

ASV atzinīgi vērtē panākto vienošanos, kas paredz izmantot arī Indžirlikas aviobāzi Turcijas dienvidos, norādīja Raisa. Turcija atļāvusi izmantot savu teritoriju, lai "apmācītu mērenos Sīrijas opozīcijas spēkus" un "iesaistītos aktivitātēs Irākā un Sīrijā".

ASV vadītā koalīcija veic gaisa triecienus pret IV, kas sagrābusi plašas teritorijas Irākā un Sīrijā. Tikmēr radikālie kaujinieki turpina uzbrukumu Sīrijas pilsētiņai pie Turcijas robežas – Kobanei.

Islāmistu kaujinieki jau vairākas nedēļas ir ielenkuši pilsētu. No dažiem ieņemtajiem apdzīvotās vietas rajoniem viņi apšauda pilsētas daļas, kurās joprojām atrodas kurdu pašaizsardzības spēki. ASV gaisa triecieni pa islāmistu pozīcijām līdz šim nav devuši tādus rezultātus, lai kurdi spētu pieveikt uzbrucējus.

Turcija gar Sīrijas robežu iepretim Kobanei ir izvietojusi armiju, bet līdz šim ir noraidījusi iespēju, ka pati varētu sākt sauszemes operāciju pret "Islāma valsts" kaujiniekiem. Tāpat Ankara neļauj Turcijas kurdiem šķērsot robežu un pievienoties Kobanes aizstāvjiem.

Turcijas nevēlēšanās palīdzēt kurdiem daļēji saistāma ar ilgo kurdu minoritātes un valdības konfliktu pašā Turcijā.

Kopš "Islāma valsts" septembra vidū sāka uzbrukumu Kobanei, kaujās bojā gājuši aptuveni 500 cilvēku, bet līdz 200 000 aizbēguši uz Turciju, skaidro BBC.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!