Foto: Reuters/Scanpix

Turcijas F-16 un F-4 kaujas lidmašīnas pirmdien bombardējušas ar Kurdistānas strādnieku partijas (PKK) kaujiniekiem saistītus mērķus Hakari provincē, kas robežojas ar Irāku, vēsta raidsabiedrība BBC.

Šis ir pirmais nozīmīgais uzlidojums PKK kopš nemiernieku grupa, ar kuru gadiem cīnās Turcijas valdība, 2013 .gadā pasludināja pamieru. Vietējā prese ziņo, ka pirmdien notikušie uzlidojumu radījuši "smagus zaudējumus".

Turcijas armija norāda, ka uzlidojumi bijuši atbilde KPP kaujiniekiem, kuri apšaudījuši armijas posteni Daglicas apkārtnē. Pozīcijas ar ložmetējiem un raķetēm apšaudītas trīs dienas, vēsta laikraksts "Hurriyet reporter".

Kurdu kaujinieku sadursmes ar armiju notikušas arī Tundželi provincē, kas atrodas tālu no robežas ar Irāku, ziņo vietējie mediji.

Kurdu minoritāte ir saniknota par Turcijas vilcināšanos palīdzēt aizsargāt Sīrijas pierobežas pilsētu Kobani, ko jau vairākas nedēļas ielenkuši islāmistu grupējuma "Islāma valsts" (IV) kaujinieki.

Pagājušajā nedēļā kurdu apdzīvotās Turcijas dienvidaustrumu provinces pārņēma demonstrāciju vilnis. Sadursmēs, kas izcēlās kurdiem protestējot pret Turcijas pasivitāti Kobenes jautājumā, gāja bojā vismaz 31 cilvēks.


Atsevišķos rajonos armija ieviesa komandantstundu. Savukārt daļa sadursmju bijusi nevis starp protestētājiem un policiju, bet gan PKK atbalstītājiem un kurdiem, kuriem simpatizē "Islāma valsts", skaidro BBC.

Turcijā PKK ir atzīta par teroristisku organizāciju, tās līderis Abdulla Okalans atrodas cietumā. Viņš ir Turcijas galvenais starpnieks miera sarunās ar kurdiem. PKK jau 30 gadus cīnās par kurdu pašnoteikšanās tiesībām Turcijas austrumos. Nemieros ir gājuši bojā vairāk nekā 40 000 cilvēku.

Sīrijas kurdu karotāji Kobanē kopš septembra vidus cīnās ar labāk bruņotiem IV kaujiniekiem. Turcija pie robežas iepretim pilsētiņai ir izvietojusi tankus, bet kaujās neiesaistās, tāpat pāri robežai nelaiž kurdus, kuri vēlas doties palīgā Kobanes aizstāvjiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!