Foto: RIA Novosti/Scanpix
Viens no Katalonijas ietekmīgākajiem līderiem sestdien brīdinājis, ka gadījumā, ja Madrides centrālā valdība atteiksies iesaistīties sarunās par kataloņu neatkarību, Spānijai draudēs maksātnespēja.

Katalonijas Kreisās republikāņu partijas (ERC) līderis Urials Džunkeress nedēļu pirms iecerētā simboliskā balsojuma par provinces neatkarību intervijā laikrakstam "El Pais" piedraudējis, ka Madrides mēģinājums to bloķēt liegs Katalonijai iesaistīties valsts parāda atmaksāšanā un Spānija nonāks maksātnespējas situācijā.

Katalonijas parāds saskaņā ar Spānijas centrālās bankas datiem ir gandrīz 62 miljardi eiro, kas sastāda aptuveni sešus procentus no valsts kopējā parāda.

ERC ietekme ir palielinājusies, jo Katalonijas premjerministrs Artūrs Mass, kas pārstāv konservatīvos, nav spējis sarīkot solīto neatkarības referendumu, kuru Madride bloķējusi, vēršoties Konstitucionālajā tiesā.

Tā vietā Mass iecerējis sarīkot simbolisku balsojumu, taču arī to centrālā valdība apstrīdējusi Konstitucionālajā tiesā.

Aptauja, kuras rezultātus piektdien publiskoja Katalonijas reģionālā valdība, liecina, ka provinces vēlēšanās ERC varētu apsteigt šobrīd pie varas esošo centriski labējo Konverģences un vienotības partiju (CiU), iegūstot 39% balsu, kamēr par konservatīvajiem būtu gatavi balsot tikai 32% kataloņu.

Lai gan ERC šobrīd reģionālajā parlamentā sniedz atbalstu Masa valdībai, starp abām partijām ir domstarpības par ceļiem, kā pretoties Madrides spiedienam.

ERC pieprasījusi izsludināt pirmstermiņa vēlēšanas, kas kalpotu kā neatkarības plebiscīts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!