Foto: Reuters/Scanpix
Drēzdenē pirmdien notikusi kārtējā "antiislamizācijas" demonstrācija, kuru organizēja kustība "Patriotiskie eiropieši pret Rietumu islamizāciju" ("Patriotische Europäer Gegendie Islamisierungdes Abendlandes" - PEGIDA).

Tūkstošiem cilvēku protestēja pret "krimināliem patvērumu meklētājiem" un Vācijas islamizāciju.

Šī ir jau devītā PEGIDA noorganizētā demonstrācija Drēzdenē.

Kustības iniciatori ir ierindas pilsoņi, kas līdz šim politikā netika iesaistījušies. PEGIDA iestājas "par mūsu kultūras aizsardzību", "pret reliģisko fanātismu", "pret reliģiskiem kariem uz Vācijas zemes".

PEGIDA demonstrācijas tiek rīkotas pirmdienās, atsaucot atmiņā leģendārās pirmdienu demonstrācijas savulaik komunistu pārvaldītajā Austrumvācijā, kas pirms 25 gadiem ievadīja protestus, kuri beidzās ar Berlīnes mūra krišanu.

Kamēr sākotnēji PEGIDA vērsās pret "reliģisko karu" pārnešanu uz Vācijas pilsētu ielām, ar laiku cilvēki demonstrācijās pret "islamizāciju" sākuši pievērsties daudz plašākam problēmu lokam - patvēruma piešķiršanas sistēmas ļaunprātīgai izmantošanai, vācu identitātes saglabāšanai un pat "pāragrai bērnu seksualizācijai".

Uz pirmo kustības rīkoto akciju oktobrī ieradās vien daži simti cilvēku, taču 8.decembrī ielās izgāja jau 10 000 drēzdeniešu.

Tikmēr Vācijas ministri un amatpersonas lielākoties ir neizpratnē, ko iesākt ar šo "antiislamizācijas" kustību un līdzīgām iniciatīvām, kas pēdējā laikā parādījušās Vācijā.

Vācijas kanclere Angela Merkele iepriekš pirmdien nosodīja protestus un aicināja vāciešus, neļaut sevi izmantot ekstrēmistiem. Merkele uzsvēra, ka tiesības piedalīties demonstrācijās neietver naida kurināšanu pret ārzemniekiem un to apmelošanu.

Tieslietu ministrs Heiko Mass laikrakstam "Süddeutsche Zeitung" pirmdien norādīja, ka valsts piedzīvo jaunu eskalācijas līmeni aģitācijā pret imigrantiem un bēgļiem, un nodēvēja PEGIDA par Vācijas apkaunojumu.

Tikmēr izdevuma "Spiegel" pirmdien publiskotā aptauja liecina, ka 65% vāciešu uzskata, ka vadošie politiķi neieklausās viņu bažās par imigrāciju un patvēruma meklētājiem.

Protestētājiem pirmdien rokās bija plakāti ar uzrakstiem "Atmostieties!", "Mēs vairs netiksim krāpti!" un "Mēs esam nobrieduši pilsoņi, nevis vergi".

Viens no protestētājiem aģentūras AFP žurnālistam norādīja, ka 70% cilvēku, kas pieprasa patvērumu Vācijā, ir tā dēvētie ekonomiskie bēgļi.

"Mēs vairs nevēlamies par to klusēt. Mēs nevēlamies patvēruma meklētāju plūdus, mēs nevēlamies islamizāciju. Mēs vēlamies paturēt mūsu valsti ar mūsu vērtībām. Vai tas ir tik šausmīgi? Vai tas padara mūs par nacistiem? Vai ir noziegums būt patriotiem?" jautāja protestētājs.

Lai gan PEGIDA demonstrācijās ir manīti arī neonacisti, vairums protestētāju ir parastie iedzīvotāji.

Ziņu vietnes "Zeit Online" veiktā sabiedriskās domas aptauja liecina, ka 49% vāciešu simpatizē PEGIDA nostājai un 30% pilnībā atbalsta šo protesta kustību.

Gandrīz 73% aptaujāto norādījuši, ka viņus satrauc radikālā islāma nostabilizēšanās un 59% pauduši viedokli, ka Vācija uzņēmusi pārāk daudz patvēruma meklētāju.

    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!