Foto: AP/Scanpix
Grieķijas premjerministrs Antonis Samars svētdien piedāvājis iekļaut valdībā proeiropeiskos neatkarīgos kandidātus un 2015.gadā sarīkot pirmstermiņa parlamenta vēlēšanas, ja likumdevēji atbalstīs viņu prezidenta vēlēšanās.

Sākotnēji bija plānots, ka prezidenta vēlēšanas, kurās tiks izraudzīts līdzšinējā Grieķijas prezidenta Karola Papulija pēctecis, notiks februārī.

Tomēr valdība šomēnes nolēma prezidenta vēlēšanas rīkot agrāk - pēc tam, kad eirozonas ministri, atsaucoties Atēnu lūgumam, uz diviem mēnešiem pagarināja Grieķijas tautsaimniecības glābšanas programmu, kurai vajadzēja noslēgties 31.decembrī.

Grieķijā prezidentu ievēl parlaments.

Grieķijas valdības kandidāts uz prezidenta amatu ir 73 gadus vecais bijušais Eiropas Savienības (ES) vides komisārs Stavrs Dims.

Vēlēšanu pirmajā kārtā, kas notika pagājušajā nedēļā, Dima ievēlēšanai pietrūka 40 balsis. Vēlēšanu otrā kārta notiks otrdien, un trešā, ja būs nepieciešams, 29.decembrī.

Ja prezidentu neizdosies ievēlēt, Samaram nāksies izsludināt ārkārtas parlamenta vēlēšanas, kurās, kā liecina sabiedriskās domas aptaujas, viņš varētu zaudētu galēji kreisajai partijai SYRIZA.

Iepriekš neplānotā televīzijas uzrunā Samars svētdien uzsvēra, ka Grieķijai ir pienākums pabeigt sarunas ar Eiropas Savienību (ES) un Starptautisko Valūtas fondu (SVF).

Vēršoties pie neatkarīgajiem likumdevējiem un mazāko partiju pārstāvjiem parlamentā, Samars aicināja viņus ieklausīties "nacionālo interešu un veselā saprāta balsī" un ļaut, pabeigt sarunas ar starptautiskajiem aizdevējiem.

"Tad, pasargāti ekonomiski un politiski, mēs varēsim atrast piemērotu grafiku nacionālajām vēlēšanām, pat 2015.gada beigās," paziņoja premjers.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!