Foto: DELFI

Lietuviešu kara fotogrāfs Arturs Morozovs portālam "Delfi.lt" pastāstījis par savu darbu Ukrainas austrumos - vietā, kur svilpoja lodes, skanēja sprādzieni, tecēja asinis un asaras. Karu viņš salīdzina ar nezvēru, kura uzvedību ir grūti paredzēt.

Morozovs līdz šim bijis klātienē konfliktos Gruzijā, Čečenijā un Ukrainā. Ar fotografēšanos sācis nodarboties vēl pusaudžu gados.

"Braucieni uz konflikta zonām ir grūti izturami gan fiziski, gan emocionāli. Tomēr ziņkārība, iespaidi un globālu notikumu novērošana palīdz pārvarēt jebkuras grūtības. Pēc tā, kad pirmoreiz izjutu tās sajūtas, bija grūti atturēties no vēlmes atgriezties," atklāj fotogrāfs.

Morozovs Ukrainā pabijis septiņas reizes. Pirmoreiz viņš tur ieradās, kad Maidans vēl bija tikai sācies. 

"Tā bija interesanta, bet smaga pieredze. Es redzēju ļoti daudz. Sēdēju piesmēķētās telpās kopā ar Maidana līderiem, bet drošības apsvērumu dēļ man daudz ko nebija ļauts aprakstīt, kur nu vēl rādīt," atceras žurnālists. "Tieši tad es saskāros ar Ukrainas konfliktam tipisku "žurnālistikas paškontroli", kad jums ir tiesības nokļūt īpašās vietās, bet neko nedrīkst fotogrāfēt."

Fotogrāfs klātienē redzējis gan separātisma vilni Ukrainas austrumos, gan vietējo aktivitātes ar Krievijas karogiem. Morozovs norāda, ka, lai izprastu konflikta dziļumu un saprastu, kāpēc daļa Donbasa iedzīvotāju ķērušies pie ieročiem, viņš daudz laika pavadījis kopā ar separātistiem un vietējiem iedzīvotājiem.

Vēlāk Morozovs apmeklējis brīvprātīgo bataljonu "Azov" un karavīrus Doņeckas lidostā.

Viņš atzīst, ka lielākā daļa šāda veida ceļojumu noved līdz situācijai, kad veidojas sava veida loterija un likteņa pārbaudījums. Par dzīvībai bīstamāko brīdi viņš sauc tikšanās ar naidīgi noskaņotiem un piedzērušies separātistiem, kuri "tikai tavas nacionalitātes dēļ bez jebkādiem jautājumiem var iesēdināt automašīnā un aizvest nezināmā virzienā". 

Šajā tikšanās reizē gan Morozovs norāda, ka viss beidzies labi, un sarunu gaitā viņam nebija vajadzības melot vai slēpt taisnību. "Objektivitāte un atklātība ir būtisks izdzīvošanas faktors," secina Morozovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!