Foto: stock.xchng

Lietuvas pilsētā Šauļos aizturēti divi cilvēki, kas tiek turēti aizdomās par spiegošanu citas valsts labā, atsaucoties uz "Lietuvos Rytas" vēsta "Delfi.lt".

Lietuvas aizsardzības ministrs Jozs Oleks apstiprināja izskanējušo informāciju, norādot, ka spiegu atklāšana notikusi "ne šodien". Tāpat viņš atturējās no komentāriem par to, kuras valsts pilsoņi tie ir.

Savukārt Lietuvas ģenerālprokuratūra paziņoja, ka starp aizturētajiem ir kāds gaisa spēku virsnieks, kas "varējis nodot slepenu informāciju ārvalstīm". Izmeklēšana turpinās.

Tiek pieļauts, ka aizturētie interesējušies par Zoknajas aviobāzi, kur NATO dalībvalstis, mainoties katrus četrus mēnešus, kopš 2004. gada veic tā saucamās "gaisa policijas" funkciju.

"Delfi.lt" norāda, ka 2014. gadā Lietuvas tiesā nodotas divas lietas par spiegošanu Baltkrievijas labā. Viens aizdomās turamais strādājis valsts kompānijā "Gaisa navigācija", savukārt otrs bijis Lietuvas armijas instruktors, kurš, kā norāda ģenerālprokuratūras pārstāvis Raimonds Petrausks, vairs nedienē armijā.

Tiek norādīts, ka instruktors ne tikai vācis informāciju, bet arī vervējis citas personas, kas varējušas sniegt informāciju Baltkrievijai.

Savukārt spiegošanā apsūdzētais "Gaisa navigācijas" kompānijas elektromehāniķis Romualds Lipskis atradies prokuratūras redzeslokā pēdējos trīs gadus.

Tiek pieļauts, ka viņš slepeni fotografējis kompānijas dokumentus un nodevis tos Baltkrievijas Gaisa spēku izlūkdienestam. Baltkrievijai esot nodota informācija par Lietuvas armiju, tās nodaļām, stratēģiskiem uzņēmumiem, to darbību, objektiem un aprīkojumu. Lipskim, kuru aizturēja pirms nepilna gada, draud līdz 15 gadiem ilgs cietumsods.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!