Foto: Reuters/Scanpix

Maskavas atbalstītajiem prokrieviskajiem kaujiniekiem uzdots līdz svētdienai, kad jāstājas spēkā Minskā panāktajam pamieram, ieņemt Ukrainas spēku aizsargāto Debaļceves pilsētu, atsaucoties uz Ukrainas Aizsardzības ministriju, ziņo aģentūra UNIAN.

"Uz šodienu, kad ir vienošanās par uguns pārtraukšanu no 15. februāra pulksten nulle, teroristi un Krievijas karavīri ir saņēmuši uzdevumu pacelt karogu Debaļcevē," paziņoja aizsardzības ministra vietnieks Petro Meheds. 

Tāds pats rīkojums dots arī attiecībā uz Mariupoli, viņš papildināja. Tomēr, ja par Debaļcevi notiek sīva kauja, tad Mariupole ir stingrā Ukrainas spēku kontrolē.

Saskaņā ar jaunāko informāciju Ukrainā pašlaik atrodoties vairāk nekā 10 000 Krievijas karavīru, norādījis Meheds.

Prokrieviskie kaujinieki ir nobloķējuši galvenos ceļus, kas Debaļcevi savieno ar pārējo Ukrainas kontrolēto teritoriju, ziņo UNIAN. Savukārt deputāts Semens Semčenko informējis, ka lauka ceļi un mazie ceļi starp ciemiem joprojām ir brīvi, tāpēc var runāt par "operatīvo ielenkumu", nevis "katlu", tomēr situācija armijas vadības bezdarbības dēļ var kļūt sliktāka. 

Tikmēr Ukrainas pretterorisma operācijas (ATO) štābs ceturtdien noliedza, ka Debaļceve būtu ielenkta.

Pilna izmēra karte šeit.

Debaļcevē atrodas dzelzceļa mezgls un tā ir izvirzījusies tālu ārā no pārējās Ukrainas spēku kontrolētās teritorijas, padarot tās aizsardzību sarežģītu. Prokrieviskajiem kaujiniekiem cenšoties pilsētu ieņemt, tās apkārtnē notiek pēdējo nedēļu smagākās kaujas.

Vēstīts, ka ceturtdien Minskā tika panākta Ukrainas, Krievijas, Vācijas un Francijas līderu vienošanās par uguns pārtraukšanu Ukrainā. Pamieram jāstājas spēkā līdz ar 15. februāra iestāšanos.

Ukrainas austrumos kopš pagājušā gada pavasara notiek Ukrainas spēku cīņa ar Maskavas atbalstītajiem kaujiniekiem. Kremlis oficiāli savu saistību ar konfliktu gan noliedz.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!