Foto: Publicitātes foto
Jaunās Ķīnas "093G" tipa zemūdenes lielvalsts bruņotos spēkus apgādājusi ar potenciālu "aviācijas bāzeskuģu iznīcinātāju", atsaucoties uz Pekinā bāzēto portālu "Sina Military", raksta "Want China Times".

Pagājušā gada decembrī pabeigtas divu "093" tipa zemūdeņu uzlabotas versijas, bet viena vēl atrodoties kompānijas "Bohai Shipbuilding Heavy Industry Co" būvētavā. Atšķirība starp "093G" un "093" tipa zemūdenēm slēpjas tajās uzstādītajās vertikālajās raķešu sistēmās, kuras spējīgas izšaut spārnotās raķetes un "YJ-18" tipa pretkuģu raķetes.

Lai gan Ķīna ir viena no nedaudzajām pasaules valstīm, kuru rīcībā ir atomzemūdenes, salīdzinoši nelielie ieguldījumi to attīstīšanā līdz šim tām nav ļāvis lepoties ar vērā ņemamām iespējām. Pirmās "091" un "092" tipa zemūdenes bija lēnas, skaļas un aprīkotas ar salīdzinoši vājākiem ieročiem nekā, piemēram, ASV un PSRS flotēs esošās. Valsts atomzemūdeņu programma jaunus apgriezienus uzņēma vien 90. gadu otrajā pusē.

Jaunākās "093" un "094" tipa zemūdenes ievērojami samazinājušas Ķīnas tehnoloģisko atpalicību no citām militārajām lielvalstīm. Medijs gan atzīmē, ka Ķīnas kodolreaktori joprojām atpaliek no ASV zemūdeņu reaktoriem.

Līdz šim internetā nopludinātā fotogrāfija (attēlā) ļāvusi secināt, ka jaunā zemūdene pēc formas atgādina citu valstu izstrādātās atomzemūdenes, kuru aerodinamika ļauj veiksmīgi uzlabot ātrumu un mobilitāti, kā arī samazināt troksni. Savukārt aprīkojuma ziņā iespēja izšaut "YJ-18" tipa pretkuģu raķetes to padara līdzvērtīgu 80. gados izstrādātajām Rietumvalstu atomzemūdenēm.

Flotes palielināšana ar "093G" tipa zemūdenēm, kuru raķetes iespējams aizšaut 300 kilometru attālumā, kā arī tās rīcībā esošie tālas darbības bumbvedēji un karakuģi Ķīnai ļauj uzbrukt aviācijas bāzeskuģiem. Tās spēj izmantot tālas darbības raķešu bruņojumu arī uzbrukumiem sauszemē.

Tiek lēsts, ka Ķīnas rīcībā līdz šim bija trīs vai četras stratēģiskās atomzemūdenes, piecas vai sešas kaujas atomzemūdenes un divas vai trīs tā saucamās Hana klases kaujas atomzemūdenes. Tas nozīmē, ka, lai izpildītu Ķīnas bruņoto spēku ģenerālmajora Janga Ji mērķi sasniegt vienu trešdaļu no ASV Jūras spēku zemūdeņu flotes lieluma, Ķīnai esot nepieciešamas vēl vismaz četras stratēģiskās un desmit kaujas zemūdenes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!