Foto: AP/Scanpix

Turcijas Bruņoto spēku konvojs, kurā ietilpa arī tanki šorīt iebraucis Sīrijā, lai evakuētu Osmaņu impērijas dibinātāja vectēva Suleimana Šāha mauzoleju - izvestu senā valdnieka mirstīgās atliekas, kā arī kapavietas sargus, raksta BBC. Savukārt mauzoleja kompleksa ēkas, kā arī karogu masti iznīcināti, lai džihādisti kompleksu nevarētu izmantot.

Konvojs, kurā no vismaz puse no karavīriem bijusi speciālo uzdevumu vienību kareivji, uz šo Turcijas anklāvu Sīrijas teritorijā izbraucis agrā svētdienas, 22. februāra, rīta stundā.

Anklāvs jeb neliela Turcijas pārvaldīta teritorija Sīrijas iekšienē uz saliņas Eifratas upē, kuru ar krastu savieno dambis, izveidota jau 1921. gadā īsi pirms Osmaņu Impērijas sadalīšanas. Sala ir leģitīma Turcijas teritorija.

Tiek uzskatīts, ka no 1178. līdz 1236. gadam dzīvojušais Šāhs, kurš ir Osmaņu impērijas dibinātāja Osmaņa I vecaistēvs, šajā upē ir noslīcis.

Šāha kapavietu apsargājot aptuveni 40 turku karavīru, kuri periodiski mainās. Uz nelielās salas bez mauzoleja līdz šim rītam atradās divi milzīgi karoga masti, kuros plīvoja Turcijas karogi. Tāpat tur bija arī dažas ēkas, kurās mita Turcijas karavīri.

Jau iepriekš Sīrijā esošā teroristu organizācija "Islāma valsts" vairākkārt draudējusi uzbrukt Turku svētajam objektam, bet Turcijas valdības pārstāvji ikreiz norādījuši, ka tas nozīmēs uzbrukumu Turcijas un līdz ar to arī NATO zemei, kam sekos attiecīga atbilde.

Plašāks paziņojums par notikušo operāciju gaidāms vēlāk, taču šobrīd zināms, ka kāda negadījuma dēļ kāds operācijas dalībnieks esot gājis bojā, raksta BBC.

Svētvietas tuvumā jau vairāk nekā gadu notiek sīvas kaujas starp "Islāma valsts" džihādistiem un kurdu kaujiniekiem.

Turcijas konvojs devies cauri Kurdu pilsētai Kobanei un pēcāk vēl aptuveni 35 kilometrus uz dienvidiem līdz anklāvam Eifratas upē.

Kopš kontroles atgūšanas pār Kobani, kurdu spēki pārņēmuši jau vairākas pilsētas un ciemus šajā apkārtnē. Vēstīts, ka teroristu organizācija "Islāma valsts" ieņēmusi milzīgas teritorijas Sīrijas un Irākas teritorijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!