Foto: AP/Scanpix

Grupējuma "Islāma valsts" (IS) kaujinieki pie Tikrītas Irākā nolaupījuši vairāk nekā 100 vīriešus un deviņus zēnus, atsaucoties uz ietekmīgu šeihu, vēsta telekanāls "Al Jazeera".

118 vīrieši un zēni sagūstīti pirms trim dienām no ciema uz austrumiem no Tikrītas pilsētas, bet 21 cilvēks līdz šim jau atbrīvots, "Al Jazeera" pastāstīja šeihs Anvars Assi al Obeidi.

Deviņus un desmit gadus vecie zēni joprojām esot ar pārējiem gūstekņiem nezināmā vietā.

Lielākajai daļa sagūstīto kāds radinieks cīnās pret IS, norāda šeihs, papildinot, ka no viņa pārstāvētās Obeidi cilts kopš jūnijā kaujās ar IS krituši jau 600 cilvēki.

"IS paņēma mūsu vīriešus, atriebjoties par viņu atbalstu drošības spēkiem, un par to, ka viņi ir daļa no sunnītu ciltīm, kas iebilst IS ideoloģija," paziņoja Šeihs.

"Tas ir IS mēģinājums izdarīt spiedienu uz viņu radiniekiem un ģimenes locekļiem, kuri ir pacēluši ieročus pret IS," viņš uzsver.

Informācija par nolaupīšanu nav paziņota ātrāk, jo reģionā nav darbojušies telefonsakari. Šīs ziņas seko otrdien izskanējušai informācijai, ka IS kaujinieki Sīrijā nolaupījuši vairākus desmitus kristiešu.

Tikmēr Irākas drošības spēki trešdien evakuējuši 300 ģimenes no Hān el Begdādī pilsētas, kurā februārī iebruka IS kaujinieki, pārņemot lielu tās daļu.

Šonedēļ publicētā ANO ziņojumā ir dokumentēti plaši IS kaujinieku Irākā pastrādāti cilvēktiesību pārkāpumi no pagājušā gada septembra līdz decembrim.

Ziņojumā norādīts, ka IS un ar to saistīto kaujinieku noziegumi sistemātiski un ar nodomu vērsti pret dažādām etniskajām un reliģiskajām grupām.

Vēstīts, ka radikālais sunnītu grupējums "Islāma valsts" ir nostiprinājies Sīrijas pilsoņu kara laikā. Kaujinieki, kuri publiski izpildījuši nāvessodus ārvalstu žurnālistiem un tiek apsūdzēti masu slepkavībās, šogad straujā ofensīvā iekaroja plašas teritorijas Irākā, kā arī kontrolē daļu Sīrijas. Radikāļu rindām pievienojas džihādisti no visas pasaules.

Uzlidojumus islāmistu pozīcijām veic ASV vadīta koalīcija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!