Foto: AP/Scanpix

Krievijas specdienesti pie situācijas destabilizācijas Ukrainā strādā bez apstājas, lai ārējo agresiju pastiprinātu ar jaudīgu iekšējo destabilizāciju, šķelšanos un ķildām, iegūtu mūs ar kailām rokām, Tarasa Ševčenko nacionālās prēmijas pasniegšanas ceremonijā sacīja Ukrainas prezidents Petro Porošenko.

"Tāpēc šis Tarasa dzejolis mums ir norādījums, tāpēc arī es ikdienas lūdzu Visaugstāko sūtīt mums vienotību, brāļu mīlestību un vienprātību. Lai pēc tam mums nebūtu jāsūdzas, izsakoties ar mūsu dižā hetmaņa Ivana Mazepas vārdiem: "Nesaskaņu dēļ visi ir pazuduši. Paši sevi uzvarēja."

Vēstures stundas tieši tāpēc mums tiek pasniegtas, lai mēs no tām izdarītu secinājumus, norādīja prezidents.

"Ukraina - augstāk par visu. Uzvara būs ar mums. Mēs uzvarēsim ar viedajiem Ševčenko vārdiem. Slava Ukrainai!" sacīja Porošenko.

Krievija pērn februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Kā janvāra beigās ANO Drošības padomes sēdē apliecināja Ukrainas vēstnieks ANO Jurijs Sergejevs, Ukrainas austrumos atrodas 12 000 Krievijas karavīru.

Ukrainas, Francijas, Vācijas un Krievijas līderi 12.februārī sarunās Minskā vienojās par karaspēka un smagās tehnikas atvilkšanu, kā arī par uguns pārtraukšanu Ukrainas austrumos, sākot no 14.februāra pusnakts.

Ignorējot pamiera vienošanos, Krievijas algotņi un karavīri uzbruka stratēģiski svarīgajai Debaļcevei, bet šobrīd Krievijas bruņotie spēki jau tiek koncentrēti pie Mariupoles.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!