Foto: AFP/Scanpix

Krievijas okupētajā Krimā, kā arī prokremlisko kaujinieku kontrolētajās Austrumukrainas daļās valda "terora vara", otrdien paziņoja ASV valsts sekretāra asistente Viktorija Ņūlenda, uzsverot, ka Krievija ir vainīga konfliktā, kas prasījis tūkstošiem dzīvību.

"Laikā, kad Ukraina ceļ miermīlīgu, demokrātisku, neatkarīgu valsti 93% tās teritoriju, Krima un Austrumukrainas daļas cieš zem terora varas," ASV Senāta Ārlietu komitejai sacīja diplomāte.

"Šodien Krima atrodas zem nelegālas okupācijas, un cilvēktiesību pārkāpumi ir norma, nevis izņēmums, jo daudzas grupas tur ir pakļautas riskam," viņa sacīja.

Vairākas grupas - Krimas tatāri, ukraiņi, kas nevēlas atteikties no savām pasēm, geji un lesbietes, žurnālisti un citi - pakļautas vajāšanu riskam, norādīja Ņūlenda.

"Austrumukrainā Krievija un tās separātistu marionetes izvērsušas neizsakāmu vardarbību un laupīšanu," viņa uzsvēra.

"Šis mākslīgi radītais konflikts - kuru kontrolē Kremlis, kas tiek uzkurināts ar Krievijas tankiem un smago bruņojumu un kas tiek finansēts uz Krievijas nodokļu maksātāju rēķina - ir maksājis dzīvības vairāk nekā 6000 ukraiņu, bet arī simtiem jaunu krievu, kurus uz turieni cīnīties un mirt karā, kuru viņu valdība noliedz, nosūtījis Kremlis," uzsvēra Ņūlenda.

Krievija pērn februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Kā janvāra beigās ANO Drošības padomes sēdē apliecināja Ukrainas vēstnieks ANO Jurijs Sergejevs, Ukrainas austrumos atrodas 12 000 Krievijas karavīru.

Ukrainas, Francijas, Vācijas un Krievijas līderi 12.februārī sarunās Minskā vienojās par karaspēka un smagās tehnikas atvilkšanu, kā arī par uguns pārtraukšanu Ukrainas austrumos, sākot no 14.februāra pusnakts.

Ignorējot pamiera vienošanos, Krievijas algotņi un karavīri uzbruka stratēģiski svarīgajai Debaļcevei, bet šobrīd Krievijas bruņotie spēki jau tiek koncentrēti pie Mariupoles.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!