Foto: Reuters/Scanpix
Jaunais Saūda Arābijas karalis Selmāns bin Abdulazīzs Āl Saūds norādījis, ka zemās naftas cenas neliks pārtraukt plašos attīstības plānus, kā arī aicina pret visiem karalistes pilsoņiem attiekties līdzvērtīgi, raksta "Al Jazeera". Viņš amatā stājās pēc sava pusbrāļa Abdulla bin Abdulazīza al Saūda nāves šā gada janvārī.

Selamāns otrdien televīzijā pārraidītajā runā līdz ar ekonomiskās attīstības veicināšanu solīja arī atbalstīt arābu un musulmaņu intereses visā pasaulē. Eksperti šo uzrunu vērtē kā pirmo skaidro jaunā karaļa prioritāšu atspoguļojumu.

Karalis runā solīja uzlabojumus arī veselības un izglītības sistēmās, kā arī risināt lētu mājokļu trūkuma problēmu. Ņemot vērā nācijas lielo jauniešu skaitu, karalis aicinājis uzņēmējus nacionālā pienākuma vārdā radīt jaunas darba vietas.

"Katrs pilsonis un katrs mūsu nācijas reģions ir manā pārvaldībā un gādībā," viņš teica, piebilstot, ka visi saūdarābieši viņa acīs esot vienlīdzīgi. Runā viņš vairākkārt sievietes un vīriešus nosauca par "brāļiem un māsām", kā arī "meitām un dēliem".

Līdz šim Saūda Arābija bieži kritizēta par sieviešu tiesību ignorēšanu. Sievietes nedrīkst braukt ar auto un katrai ir nepieciešams savs sargs - vīrs, tēvs vai retākos gadījumos dēls. Sievietei šim sargam jālūdz atļauja strādāt, ceļot, precēties un pieņemt citus nozīmīgus lēmumus.

Eksperti gan lielas cerības uz kardinālām pārmaiņām valstī nelolo arī pēc karaļa kaismīgās un solījumu pilnās runas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!