Foto: Reuters/Scanpix

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs trešdien izteicis bažas par smago ieroču atvilkšanu no frontes Austrumukrainā, norādot, ka tā var būt pārgrupēšanās pirms tālākām cīņām.

"Mēs esam redzējuši, ka tiek atvilkti daži smagie ieroči, bet nav skaidrs, kur tie ir tagad, kas ir atvilkto ieroču galamērķis," NATO galvenajā štābā Beļģijas pilsētā Monsā pavēstīja Stoltenbergs.

Smago ieroču atvilkšana no Ukrainas valdības un prokrievisko kaujinieku frontes ir galvenais abu pušu pagājušajā mēnesī Minskā parakstītā miera plāna nosacījums.

Stolternbergs norādīja, ka ugunspārtraukšana tiek ievērota, bet joprojām ir nestabila.

Jautāts, vai ir risks, ka piepildīsies ļaunākais scenārijs un ieroči tiek pārvietoti jaunām cīņām, Stoltenbergs norādījis: "Īsā atbilde ir, jā. Tas ir iemesls, kādēļ ir svarīgi iegūt pilnīgu informāciju par to, kur šie ieroči atrodas patlaban, cik un kur tie ir nogādāti".

Viņš aicināja visas Ukrainas konfliktā iesaistītās puses nodrošināt, lai Eiropas Drošības un sadarbības padome (EDSO) var pienācīgi kontrolēt miera plāna ieviešanu. "Ugunspārtraukšanas novērošana patlaban nekādā ziņā nav pietiekama," sacījis Stoltenbergs.

Viņš arī apsūdzējis Krieviju par klātbūtni Austrumukrainā un kaujinieku atbalstīšanu. "Mēs redzam, ka tiek piegādāts aprīkojums, spēki, apmācības. Tātad Krievija joprojām ir Austrumukrainā," norādījis NATO ģenerālsekretārs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!