Novodevičjes klosterī, kas ir izcils Maskavas baroka arhitektūras piemineklis, svētdien vakarā izcēlās ugunsgrēks - aizdedzies 72 metrus augstais zvanu tornis, kurā tiek veikti rekonstrukcijas darbi, vēsta vietējie mediji.

Izsaukumu uz ugunsgrēka vienu glābšanas dienesti saņēma pl.22.41 pēc vietējā laika.

Glābšanas darbos tika iesaistītas 16 tehnikas vienības. Atlūzas no degošajām celtniecības sastatnēm, kas atrodas apkārt mūra tornim, aizdedzināja divas saimniecības ēkas un blakus esošo koku. Glābšanas dienesti neizslēdza aviācijas iesaistīšanu uguns dzēšanas darbos, ziņoja aģentūra TASS.

Ugunsgrēks izcēlies tieši šajās celtniecības sastatnēs un neuzmanīgas apiešanās ar uguni dēļ, jo sausās koka konstrukcijas esot "uzliesmojušas kā sērkociņš", saka glābēji. Maskavas kultūras mantojuma departaments jau apsūdzējis restauratorus darba drošības tehnikas neievērošanā un nevērīgā attieksmē pret darbu, kas novērota arī iepriekš, taču tā kā klosteris atrodas federālo struktūru pārvaldībā, departaments neesot tiesīgs darba veicējus sodīt.

Par cietušajiem netiek ziņots, un pēc pusnakts ugunsgrēks tika lokalizēts. Tornim nodarītie bojājumi esot minimāli, vēsta aģentūra "Interfax".

Klosteri dibināja lielkņazs Vasīljs III 1542. gadā kā veltījumu Smoļenskas svētajai Dievmātes ikonai pateicībā par Smoļenskas ieņemšanu 1514. gadā. Pirmos divus gadsimtus šis klosteris kalpoja kā ieslodzījuma vieta cariskas izcelsmes sievietēm.

Klostera ansamblis kopš uzcelšanas nav piedzīvojis būtiskas arhitektoniskas pārmaiņas un ir iekļauts UNESCO kultūras mantojuma sarakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!