Foto: AP/Scanpix

Jautājums par to, kad tieši atcelt Irānai noteiktās sankcijas par tās pretrunīgi vērtēto kodolprogrammu, vēl nav atrisināts, piektdien paziņojis Francijas ārlietu ministrs Lorāns Fabiuss.

"Irāņi vēlas, lai sankcijas tiktu atceltas nekavējoties," norādīja Fabiuss, piebilstot, ka Francijas un citu pasaules lielvaru nostāja ir sekojoša - sankcijas tiks atceltas, ja Irāna ievēros vienošanās nosacījumus, pretējā gadījumā atgriezīsies iepriekšējā situācija.

Fabiuss uzvēra, ka šobrīd vienošanās vēl nav panākta. "Mēs ejam pareizā virzienā (..), bet mēs vēl neesam ceļa galā," norādīja Fabiuss.

Jau vēstīts, ka Irāna un pasaules lielvaras ceturtdien panāca vienošanos galvenajos punktos jautājumā par Teherānas kodolprogrammu, ļaujot turpināt sarunas, kuru mērķis ir līdz jūnija beigām panākt vispārīgu vienošanos.

Irāna piekritusi ievērojami ierobežot savu kodolprogrammu apmaiņā pret sankciju atcelšanu. Sankcijas tiks atceltas, tiklīdz Starptautiskā Atomenerģijas aģentūra (IAEA) būs apstiprinājusi, ka Irāna ievēro savu vienošanās daļu.

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs atklāja, ka Irānas augsti bagātinātā urāna krājumi tiks samazināti par 98%, bet vēl tapšanas stadijās esošais Irānas Arakas reaktors neražos kodolieročos izmantojamu plutoniju.

Fordo kodolobjekts, kas izbūvēts dziļi kalnos, turpinās darboties, bet netiks izmantots urāna bagātināšanai.

Irāna piekritusi arī par aptuveni divām trešdaļām samazināt urāna centrifūgu skaitu - no aptuveni 19 000 uz 6104.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!