Foto: AFP/Scanpix

Nīderlandes tiesa otrdien piespriedusi uzņēmējam Villijam Seltenam divus ar pusi gadus ilgu cietumsodu par zirga gaļas pārdošanu, uzdodot to par liellopu gaļu.

"Kā divu uzņēmumu īpašnieks viņš ir vainīgs par pavadzīmju, etiķešu un rakstisku paziņojumu viltošanu un šo viltoto dokumentu izmantošanu, lai tirgotu gaļu," paziņoja tiesa.

45 gadus vecais Seltens tika arestēts 2013.gada maijā par 300 tonnu zirga gaļas pārdošanu, uzdodot to par liellopu gaļu.

Zirga gaļas skandāls sākās Īrijā 2013.gada janvārī, kad pārtikas inspektori atrada zirga gaļu pārtikas uzņēmuma "Tesco" burgeros.
Skandāls skāra vairāk nekā desmit valstis.

Eiropā ražotiem liellopu gaļas produktiem tika veikti tūkstošiem DNS testu, kas atklāja, ka vairāk nekā 4,5% produktu satur zirga gaļu.

Atsevišķas pārbaudes atklāja, ka vairāk nekā 0,5% produktu satur zirgu pretsāpju medikamentu fenilbutazonu, kas cilvēkiem ir kaitīgs un kam atbilstoši normatīviem nevajadzētu nokļūt pārtikas ķēdē.

Nīderlandes prokuratūra prasīja tiesu piespriest Seltenam piecu gadu cietumsodu.

No 167 paraugiem, ko Nīderlandes varasiestādes paņēma no Seltena uzņēmumu piegādātajiem gaļas produktiem, 35 tika atklāts zirga DNS. Bet visi šie produkti tika pārdoti kā tīra liellopu gaļa.

Laika posmā no 2011. līdz 2012.gadam Seltena uzņēmumi iepirka un pārdeva tālāk vismaz 366 tonnas zirga gaļas, kas nāca no Īrijas un Lielbritānijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!