Foto: Valsts prezidenta kanceleja

Pēc militāro spēku palielināšanas Krievija un prokrieviskie kaujinieki Austrumukrainā spēj īstenot jaunus uzbrukumus ļoti īsā laikā, pirmdien paziņojis NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

"Ukrainas austrumos Krievijai un kaujiniekiem tagad ir iespējas, kas ļauj tiem sākt jaunus uzbrukumus ar ļoti mazu brīdinājuma laiku," sacīja Stoltenbergs.

ASV aizsardzības ministrs Eštons Kārters pagājušajā nedēļā paziņoja, ka Krievijas atbalstītie kaujinieki Ukrainas austrumos, ļoti iespējams, gatavo jaunu uzbrukumu.

Stoltenbergs norādīja, ka Krievija ar vienmērīgu smagā ekipējuma, tanku un pretgaisa aizsardzības sistēmu plūsmu palielinājusi spēkus pie Krievijas robežas un arī Ukrainas austrumos.

"Neviens neko nevar pateikt par viņu nolūkiem, bet mēs aicinām Krieviju pārtraukt atbalstīt kaujiniekus, respektēt robežas un izmantot visu savu ietekmi uz kaujiniekiem, lai pilnībā ievērotu Minskas vienošanos," viņš piebilda.

Vienošanās par pamieru Ukrainas austrumos, kura ar Vācijas un Francijas atbalstu februārī tika panākta Minskā, paredzēja ugunspārtraukšanu no 14.februāra pusnakts, smago ieroču atvilkšanu un Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) novērotāju pielaišanu pamiera novērošanai.

Stoltenbergs uzsvēra, ka Minskas vienošanās ir vienīgais ceļš uz priekšu un visām pusēm ir jārespektē tās nosacījumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!