Foto: LETA
Virs Baltijas jūras sestdien pazudušā kompānijas "Klaipedos avialinijos" lidaparāta "An-2", kas bijis ceļā no Gēteborgas Zviedrijā uz Lietuvu, meklēšanas darbos iesaistījusies arī Latvija, svētdien vēsta portāls "Delfi.lt".

Pulksten 10:12 Latvijas Krasta apsardzes dienesta Jūras meklēšanas un glābšanas koordinācijas dienests (MRCC Rīga) saņēmis palīdzības pieprasījumu no Klaipēdas, liecina ieraksts Nacionālo bruņoto spēku (NBS) "Twitter" kontā. Pulksten 10:15 MRCC Rīga devusi rīkojumu Gaisa spēku aviācijas bāzes helikopteram doties uz meklēšanas un glābšanas rajonu Baltijas jūrā.

Saskaņā ar glābēju veiktajiem dreifa aprēķiniem pazudušais lidaparāts varētu atrasties Latvijas atbildības rajonā, informē NBS, norādot, ka helikopters "Mi-17", kas speciāli aprīkots meklēšanas un glābšanas darbu veikšanai, ir sācis operāciju norādītājā rajonā.

Lauksaimniecības lidaparātā, kas tiek izmantots mēslojuma izkaisīšanai uz laukiem, atradušies divi piloti, portālam pastāstījis Lietuvas Civilās aviācijas administrācijas direktora vietnieks Alvilds Šumsks. Saskaņā ar viņa pausto, piloti bijuši vieni no pieredzes bagātākajiem attiecīgās klases lidaparātu pilotiem valstī.

Lidmašīna bijusi Lietuvas gaisa telpā, kad pazudusi. Pēdējo reizi piloti par sevi ziņu devuši pulksten 16:16. Sakari ar lidaparātu pārtrūkuši, kad tas atradies aptuveni 97 jūras jūdžu attālumā no Lietuvas pilsētas Palangas.

Laikapstākļi lidaparāta pazušanas brīdi esot vērtējami kā normāli.

"Patiesībā mēs pat nezinām, vai lidmašīna iegāzusies jūrā. Mēs arvien ar nepacietību gaidām laimīgu iznākumu. Īpaši glābšanas dienestiem palīdzētu, ja būtu atrasta kaut kāda atlūza vai eļļas plankums. Tad būtu skaidrs, ka lidmašīna ir nokritusi, mēs varētu sašaurināt meklēšanas apgabalu, jo šobrīd tas ir milzīgs," norādījis Lietuvas Jūras kara flotes kapteinis – leitnants Antans Brencjuss.

Lietuvas Jūras meklēšanas un glābšanas koordinācijas centrs sestdien ap pulksten 18 saņēmis ziņojumu no Aviācijas meklēšanas un glābšanas koordinācijas centra par to, ka pārtrūkuši sakari ar virs Baltijas jūras lidojušo "An-2".

Uz meklēšanas rajonu izlidojis helikopters "Mi-*", kā arī helikopters no Kauņas. Tāpat meklēšanā iesaistījušies kuģi "Sakiai" un "Jotvingis" (N42), kā arī Zviedrijas helikopteri.

Ap pulksten 23:45 Lietuvas helikopters atgriezies postenī, taču meklēšanas darbus turpinājuši abi kuģi, vēsta "Delfi.lt".


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!