Foto: Vācijas zinātnieku shematiskais zīmējums

Vācu zinātnieki publicējuši iespējamo pazudušo lidotāju atrašanās apgabalu, kurš stiepjas no Jūrmalciema līdz Liepājai, raksta "Delfi.lt". Sestdienas vakarā pazudušās un otrdienas pēcpusdienā Baltijas jūras dzelmē atrastās Lietuvas civilās lidmašīnas "An-2" abus pilotus joprojām nav izdevies atrast, un piederīgie nezaudē cerību, ka viņiem izdevies izglābties laivā vai glābšanas vestēs.

Uzņēmuma "Klaipedos avialinijos", kuram piederēja lidmašīna un kura darbinieki bija abi piloti, pārstāvis vērsies kādā Vācijas pētniecības institūtā, lūdzot noteikt iespējamo glābšanas laivas peldēšanas trajektoriju.

Rēķinot no vietas, kur lidmašīna nogrimusi - 63 jūras jūdzes no sauszemes starp Palangu un Liepāju -, vācu zinātnieki trajektoriju noskaidrojuši, ņemot vērā vēja un jūras straumju trajektorijas. Viņi uzskata, ka peldošie priekšmeti, pirmkārt, tika virzīti sauszemes virzienā, bet pēcāk atkal nedaudz iepūsti jūrā.

Vācu zinātnieki uzskata, ka ja pilotiem ir izdevies izglābties un viņi atrodas glābšanas laivā, viņi šobrīd atrodas vairākas jūdzes no krasta teritorijā starp Jūrmalciemu un Liepāju. Uz šīm teritorijām jau otrdienas naktī devies Lietuvas robežsardzes helikopters "Eurocopter EC 135".

Pieredzējušajiem pilotiem Ādolfam Mačulim un Alvidam Selmistraitim bijusi 40 gadu darba pieredze. "Mēs nepadosimies līdz nebūsim atraduši savus mīļotos, vienalga vai viņi ir dzīvi vai miruši," portālam "Delfi.lt" apstiprinājusi Mačuļa meita Brigita.

Lidmašīnas vraku otrdien atradis Lietuvas karaflotes kuģis "Kuršis M-54". Tas atrodas aptuveni 700 metru attālumā no pēdējās pozīcijas, kuru bija fiksējis Zviedrijas radars un kuras datus bija nodevis Zviedrijas glābšanas koordinācijas centrs, paziņoja Aizsardzības ministrija.

Kā portālam "Delfi" norāda Latvijas Krasta apsardzes dienesta pārstāve Līva Veita, Lietuvas Jūras meklēšanas un glābšanas koordinācijas centrs (MRCC Klaipēda), kas vada šo operāciju, nav pieprasījis atbalstu no Latvijas puses.

Lidmašīna atrasta jūras dzelmē 124 metru dziļumā. To apskatījusi "Kuršis M-54" videokamera un konstatēts, ka tās borta numurs atbilst meklētā lidaparāta numuram.

Lidmašīna "An-2" bija ceļā no Gēteborgas uz Klaipēdu. Piloti pēdējo reizi sazinājušies ar Palangas lidostu sestdien plkst.16:16. Bija paredzēts, ka lidmašīna ieradīsies Klaipēdas lidostā plkst.17:20.

Vēstīts, ka Latvijas Krasta apsardzes dienesta Jūras meklēšanas un
glābšanas koordinācijas dienests (MRCC Rīga) svētdien, 17.maijā, saņēma
palīdzības pieprasījumu no Klaipēdas. MRCC Rīga deva rīkojumu Gaisa
spēku aviācijas bāzes helikopteram doties uz meklēšanas un glābšanas
rajonu Baltijas jūrā.

Kāpēc lidmašīna pazudusi, joprojām nav zināms.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!