Īrijā piektdien notiek referendums par viendzimuma laulību legalizāciju, un aptaujas liecina, ka vēlētāji varētu atbalstīt šo priekšlikumu, neskatoties uz katoļu baznīcas aicinājumiem balsot pret.

Vēlētājiem būs jāatbild uz jautājumu, vai Īrijas konstitūciju papildināt ar pantu, kas nosaka, ka "laulību saskaņā ar likumu var noslēgt divas personas neatkarīgi no to dzimuma".

Pēdējās aptaujas liecina, ka vadībā ir geju laulību legalizācijas atbalstītāji, taču abu nometņu aktīvisti līdz pēdējam brīdim turpināja aģitāciju, apstaigājot pilsoņu mājas vienu pēc otras.

Tikmēr ielās no visām sienām vēlētājus centās uzrunāt plakāti, bet pa valsts ceļiem braukāja spilgti izkrāsotais "Jā" nometnes aģitācijas autobuss.

Visas lielākās politiskās partijas, pat konservatīvie, atbalsta konstitūcijas grozījumus, un tas liecina par nozīmīgām pārmaiņām Īrijas sabiedrībā, jo vēl līdz 1993.gadam homoseksuālisms valstī oficiāli tika atzīts par krimināli sodāmu.

Tomēr "Jā" nometnes uzvara vēl nebūt nav garantētu, jo konstitūcijas grozījumu ierosinātāji bažījas, vai pietiekams skaits viņu atbalstītāju saņemsies, lai aizietu līdz vēlēšanu iecirkņiem.

"Mēs nodrošināsim, ka pret cilvēkiem izturēsies vienādi neatkarīgi no tā, ko viņi mīl," norādījis premjerministrs Enda Kenijs.

Tomēr pret izmaiņām joprojām iebilst katoļu baznīca, kuras ietekme Īrijā gan ievērojami mazinājusies, valstij kļūstot arvien sekulārākai. Liela loma šajā procesā bijusi arī bērnu seksuālās izmantošanas skandāliem, kas nopietni iedragājuši klēra reputāciju.

"Laulība jāpasargā unikālajām un savstarpēji papildinošajām attiecībām starp sievieti un vīrieti, kas vienīgās sniedz iespēju radīt un uzaudzināt bērnus," norādīts Īrijas bīskapu padomes izplatītajā paziņojumā.

Tomēr saskaņā ar aptauju, kuru pēc laikraksta "Irish Times" pasūtījuma veicis sabiedriskās domas pētniecības uzņēmums "Ipsos MRBI" un kuras rezultāti tika publicēti sestdien, 70% īru atbalsta konstitūcijas grozījumus, kamēr pret tiem grasās balsot tikai 30%.

Tajā pašā laikā izmaiņu atbalstītāju skaits gājis mazumā, jo martā veiktā "Ipsos MRBI" aptauja liecināja, ka "Jā" nometni atbalsta 78% respondentu.

Aptaujas arī liecina, ka Īrijas sabiedrībā pastāv skaidri iezīmēta šķirtne. Pret grozījumiem pamatā iebilst gados vecāki pilsoņi un laucinieki.

Viendzimuma laulības līdz šim legalizētas 18 pasaules valstīs, no kurām 13 atrodas Eiropā.

Kaimiņos esošajā Ziemeļīrijā geju laulības joprojām ir aizliegtas, lai gan pārējā Lielbritānijā tās jau legalizētas.

Referendumi šajā jautājumā iepriekš notikuši vienīgi Horvātijā un Slovēnijā, un abos gadījumos vēlētāji viendzimuma laulību legalizāciju noraidīja. Tomēr Slovēnijā geju laulības martā tomēr tika legalizētas ar parlamenta lēmumu.

Arī Īrijā pēc konstitucionālā referenduma parlamentam nāksies vēl pieņemt savu lēmumu.

Lai gan Īrija pēdējo desmitgažu laikā piedzīvojusi milzīgas ekonomiskās un sociālās pārmaiņas, piemēram, aborti valstī joprojām ir aizliegti, izņemot gadījumus, kad apdraudēta mātes dzīvība. Tāpēc katru gadu tūkstošiem īru sieviešu nākas doties uz Lielbritāniju, lai pārtrauktu nevēlamu grūtniecību.

Galvenais konstitūcijas grozījumu pretinieku arguments ir apgalvojums, ka tie satricināšot tradicionālās laulības izpratni un ka nākamais solis būs atļauja viendzimuma pāriem adoptēt bērnus.

"Bērni ir patiesā problēma," norāda Mārgareta Hikija, kas pārstāv vienu no aktīvākajām "Nē" kampaņas atbalstītāju organizācijām. "Domāju, ka svarīgi ir aizsargāt bērnu tiesības uz mātu un uz tēvu vismaz viņu dzīves sākumā."

Taču amatpersonas norāda, ka viendzimuma pāri jau tagad var adoptēt bērnus, pamatojoties uz šobrīd spēkā esošajiem likumiem.

Debates pirms referenduma kļuvušas arvien sīvākas, un "Nē" nometnes aktīvisti apgalvo, ka viņi tiek pakļauti nomelnošanas kampaņai, kamēr ielās grozījumu pretinieku plakāti bieži tiek norauti vai sabojāti.

Savukārt "Jā" nometne izbauda atbalstu, ko tai sniedz mūzikas, kinoindustrijas un sporta zvaigznes, tostarp Holivudas īru izcelsmes aktieris Kolins Farels un rokgrupas U2 līderis Bono.

"Centieni uzurpēt vārdu "laulība" līdzinās centieniem uzurpēt vārdu "mīlestība"," sarunā ar "Irish Times" norādījis Bono.

Savukārt īru televīzijas komēdiju zvaigzne Brendans O'Kerols, kas, ģērbies sieviešu drānās, spēlē par valsts simbolu kļuvušo Brauna kundzi, ievietojis failu apmaiņas vietnē "YouTube" videoierakstu, kurā pretestību viendzimuma laulībām viņš pielīdzina kādreizējai cīņai pret jauktajām laulībām, piemēram, katoļu un protestantu starpā.

"Viņi turpināja laulāties, un pasaulei gals nepienāca, bet mēs visi nedaudz paaugāmies," ierakstā norāda O'Kerola personāžs - Īrijas "galvenā māmiņa".

Savukārt parlamenta deputāts Džerijs Batimers, kurš pārstāv Kenija vadīto centriski labējo partiju "Fine Gael" un ir viens no nedaudzajiem īru politiķiem, kas publiski atzinis, ka ir gejs, uzsvēris, ka konstitūcijas grozījumi padarīs Īriju par valsti, kur vēl lielākā mērā tiek ievērota pilsoņu līdztiesība.

    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!