Foto: AFP/Scanpix
Krievija turpina apbruņot prokremliskos kaujiniekus Austrumukrainā un varētu būt, ka tur jau izveidota lielākā nelegālā armija pasaulē, piektdien uzsvērusi Lietuvas pastāvīgā pārstāve Apvienoto Nāciju Organizācijā Raimonda Murmokaite.

Pēc viņas teiktā, Kremlis uzkurina konfliktu Ukrainā un vienlaikus nosoda to par aizstāvēšanos, vēsta "15min.lt".

"Pateicoties Krievijas militārajai palīdzībai, kaujiniekiem šobrīd ir tādi bruņotie spēki, kādu nav arī dažām Eiropas vai NATO valstīm. Tā, iespējams, ir lielākā nelegālā armija pasaulē," norādījusi Murmokaite.

"Mums ir jāatbalsta Ukrainas tauta un jāpalīdz panākt mierīgu šā konflikta risinājumu," sacījusi Lietuvas pārstāve ANO. "Pamiers jāievēro visā pilnībā un civiliedzīvotāju aizsardzībai jākļūst par prioritāti."

Kā ziņots, ANO Drošības padome piektdien pēc Lietuvas ierosmes rīko ārkārtas sēdi par situācijas saasināšanos Ukrainas austrumos. Šāds lēmums pieņemts pēc tam, kad Ukrainas prezidents Petro Porošenko paziņojis, ka Austrumukrainā atrodas vairāk nekā 9000 Krievijas karavīru.

Ukrainas Aizsardzības ministrija trešdien paziņoja, ka Krievijas atbalstītās teroristu bandas ar tankiem un artilēriju mēģina ieņemt Ukrainas spēku pozīcijas pie Marjinkas, uz austrumiem no Doņeckas. Šādas darbības uzskatāmas par februārī parakstītās Minskas vienošanās pārkāpumu.

ASV vēstniece ANO Samanta Pauere atgādinājusi, ka Krievija ne tikai sūta savus karavīrus uz šo konfliktu, bet arī noliedz viņu tuviniekiem, ka viņi krituši. "Starptautiskajai sabiedrībai jau ir skaidra Krievijas spēle," viņa piebildusi.

Krievijas vēstnieks ANO Vitālijs Čurkins savukārt apgalvojis, ka Minskas vienošanās esot pārkāpusi Ukrainas puse un ka neesot veidots dialogs par vēlēšanām un situācijas normalizēšanu.

Viņš arī paziņojis, ka apšaudes Austrumukrainā nereti esot "aizsardzības soļi pret Ukrainas puses provokācijām".

Tikmēr Francijas pārstāvis ANO Drošības padomē norādījis, ka saskaņā ar esošo informāciju pamiera pārkāpumus izraisījuši prokremlisko kaujinieku spēki, kas sāka uzbrukumu Marjinkai, un tas vieš bažas par turpmāko Minskas vienošanos izpildi un kontaktgrupas darbību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!