Foto: AP/Scanpix

ASV prezidents Baraks Obama svētdien pirms G7 samita oficiālā sākuma aicinājis pārējos lielvalstu līderus iestāties pret "Krievijas agresiju Ukrainā".

Obama sacīja, ka "iestāšanās pret Krievijas agresiju" būs viens no samitā apspriežamajiem jautājumiem.

Jau vēstīts, ka Bavārijas Alpu kūrortā šodien sākas G7 samits, kurā pasaules industriāli visattīstītāko valstu līderi iecerējuši apspriest problēmas, kas nomāc mūsdienu pasauli.

Elmavas pilī, kas atrodas Garmišas-Partenkirhenes apkārtnē, Vācijas kanclere Angela Merkele uzņem ASV, Francijas, Itālijas, Japānas, Kanādas un Lielbritānijas līderus, taču Krievijas prezidents Vladimirs Putins jau trešo reizi uz šo galotņu sanāksmi nav aicināts.

Pasaules ietekmīgāko demokrātiju līderi atzinuši, ka Krievijas iebrukums Ukrainā vismaz uz laiku ir diskvalificējis Putinu kā viņu kluba iespējamo biedru.

Ievadot samitu, Merkele svētdienas rītā piedāvāja izbaudīt Obamam bavāriešu viesmīlību, un viņi kopā apmeklēja alus dārzu blakus esošajā Krīnenā, kur pie alus kausa tikās ar dažiem no 1900 pilsētiņas iedzīvotājiem.

ASV prezidents novērtēja silto uzņemšanu un sacīja, ka alus iedzeršanai un Bavārijas tradicionālajām desiņām nekad nav slikta diena. Obama arī pajokoja par vācu pusgarajām ādas biksēm, sakot, ka savējās aizmirsis mājās, bet, cerams, varēšot samita laikā tādas iegādāties.

Uzrunājot bavāriešus, ASV prezidents veltīja atzinīgus vārdus amerikāņu un vāciešu draudzīgajām attiecībām.
Obama sacīja, ka ASV un Vācijas attiecības ir "viena no stiprākajām aliansēm, ko pasaule jebkad redzējusi".

Merkele no savas puses savukārt uzslavēja ASV kā svarīgu partneri, neskatoties uz reizēm vērojamo viedokļu atšķirību, un uzsvēra, ka abām, valstīm ir kopīgas vērtības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!