Foto: AFP/Scanpix
Irākas ziemeļrietumu daļu kontrolējošā teroristu organizācija "Islāma valsts", izmantojot tās rīcībā esošo Ramādī pilsētas un citus mazākus dambjus, ievērojami ierobežojuši Eifratas upes ūdens plūsmu. Ūdens trūkums savukārt nosusinājis Irākas dienvidu reģionos esošos auglīgos purvājus, tajos dzīvojošos cilvēkus atstājot bez iztikas līdzekļiem, ziņo "Radio Brīvā Eiropa".

Savulaik purvus, kuri galvenokārt atrodas Irākas Dīkāras reģiona dienvidos ap Kabāišas pilsētu, regulāri nosusināja arī gāztā Sadama Huseina režīms, tādējādi sodot un pakļaujot tajā dzīvojošos šiītus, kuri nevēlējās tam pakļauties.

Irākas diktators ūdens padevi purvājiem nogrieza, sodot šiītus par nepakļāvību pēc tā saucamā Līča kara 90. gadu sākumā. Purvu, kuri nodrošinājuši dzīves vidi daudzām dzīvnieku un augu sugām, kā arī pat senajām civilizācijām, nosusināšana plašus reģionus pārvērta tuksnesī. Savukārt vietējie iedzīvotāji, kuri galvenokārt audzēja ūdens bifeļus un zvejoja, bija spiesti teritoriju pamest.

Kopš Huseina gāšanas 2003. gadā purvāji atkal tika apūdeņoti un ūdens bifeļu audzētāji pamazām atgriezās reģionā. Tagad cilvēki atkal ir spiesti reģionu pamest, jo ūdens plūsmu nogriezuši džihādisti.

Jau pirms "Islāma valsts" parādīšanās piesārņojums un cilvēku skaita lielais pieaugums radīja regulāru Eifratas ūdens pārtēriņu.

Šīs upes ūdeņi ir ārkārtīgi nozīmīgi arī Sīrijā un Turcijā, turklāt gadu tūkstošu laikā izveidotā apūdeņošanas sistēma, kā arī mūsdienu hidroelektrostacijas padara to par stratēģiski ārkārtīgi svarīgu.

Vairākus dambjus teroristi kontrolēja jau kopš 2013. gada, taču, kopš viņi iekaroja Ramādī, ūdens apgādes problēmas ir ievērojami augušas.

Šobrīd "Islāma valsts" ir daļēji noslēgusi dambi, ļaujot ūdenim uzkrāties no Ramādī netālu esošajā Habānijas ūdens krātuvē. Speciālisti uzskata, ka šim solim būs sāpīgas sekas, tostarp graujoša vides katastrofa.

Dīkāras reģiona gubernators pēc purvāju apskates jau paziņojis, ka reģions piedzīvo katastrofu, un vietējās liellopu un zivju audzēšanas industrijas lemtas pilnīgai sabrukšanai. Tāpat reģions, īpaši provinces galvaspilsēta Nāsirīja, dzeramā ūdens trūkuma dēļ piedzīvo holēras uzliesmojumu.

Sausums piemeklējis arī citus no Bagdādes uz dienvidiem esošos reģionus. Tostarp Bābilas reģionā izsusējuši dārzi un lauki tūkstošiem kvadrātkilometru platībā.

Sausumu līdz ar teroristiem palielina arī Turcija, uzskata Irākas amatpersonas. Savstarpēja Irākas, Sīrijas un Turcijas vienošanās paredz, ka Turcija ļauj izplūst vismaz 500 kubikmetriem Eifratas ūdens sekundē, taču tā to šobrīd nenodrošina. Arī Sīrijas pārstāvji sūdzējušies par Turcijas neturēšanos pie noslēgtās vienošanās.

Tikmēr, pat ja Turcija atjaunotu norunāto ūdens plūsmas apjomu, "Islāma valsts" joprojām rada draudus un spēj ūdens plūsmu samazināt, norāda "Radio Brīvā Eiropa".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!