Afganistānas amatpersonas Islamabadā tikušās ar talibu pārstāvjiem, noturot pirmās oficiālās abu pušu sarunas pēdējo divu gadu laikā, paziņojušas Pakistānas amatpersonas.

Abas puses vienojās tikties vēlreiz pēc musulmaņu svētā mēneša Ramadāna, kas beigsies 17.jūlijā. Bet kur un kad notiks nākamais sarunu raunds, Pakistānas Ārlietu ministrija neatklāja.

"Problēmas atzīšana ir pirmais solis tās risināšanā, un šis solis ir sperts," sacīja kāda Pakistānas drošības dienestu amatpersona.

Tā bija pirmā Afganistānas valdības un talibu pārstāvju tikšanās kopš 2013.gada mēģinājuma atvērt talibu politisko biroju Katarā. Šī iecere beidzās ar nesaskaņām par karogu, ko talibi vēlējās izkārt pie jaunā biroja.

Talibu un Afganistānas amatpersonu sarunās Pakistānā piedalījās arī ASV un Ķīnas pārstāvji, atklāja Pakistānas Ārlietu ministrija. "Abas puses pauda savu kolektīvo vēlmi panākt mieru Afganistānā un reģionā. (..) Dalībnieki atzina nepieciešamību attīstīt uzticības veicināšanas pasākumus," paziņoja ministrija.

Pakistānas premjerministrs Navazs Šarifs raksturojis šīs sarunas kā milzīgu izrāvienu. Arī ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns atzinīgi novērtēja sarunas un uzslavēja Pakistānu par "konstruktīvu lomu" abu pušu uzņemšanā.

Savienotās Valstis apsveica Afganistānu par miera un izlīguma veicināšanu ar talibiem un uzslavēja Pakistānu par sarunu rīkošanu.

Šarifs maijā apmeklēja Kabulu. Premjera vizītei vēlāk maijā sekoja afgāņu amatpersonu un talibu neformālas tikšanās Ķīnā.

Analītiķi uzskata, ka Pakistānai ir liela ietekme uz Afganistānas talibiem un Islamabadas atbalsts var spēlēt noteicošu lomu miera procesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!