Foto: DELFI.lt

No Viļņas Zaļā tilta demontētās padomju darbaļaužu, studentu un karavīru statujas līdz lēmuma pieņemšanai, ko ar tām darīt tālāk, tiks uzglabātas uzņēmuma "Grinda" teritorijā, vēsta portāls "Delfi.lt".

Statujas, kuras novietotas zem klajas debess, notur metāla konstrukcijas un tās tiks ietītas plēvēs. Skulptūrām te būs jānostāv vismaz līdz rudenim, kad plānota kultūras mantojuma komisijas sēde, kurā lems jautājumu par mākslas darbu tālāko likteni, pastāstīja Viļņas mēra padomnieks Aleksandrs Zubrjakovs.

Vēstīts, ka svētdien no Zaļā tilta Viļņā demontētas padomju statujas, kuras bijušas avārijas stāvoklī un apdraudējušas garāmgājējus, tāpēc Viļņas mērija atļāva to pagaidu demontāžu.

Pretrunīgi vērtētās statujas ir iekļautas kultūras vērtību sarakstā, tāpēc tās būtu jārestaurē un jāuzstāda atpakaļ vietā. To varētu nedarīt, ja skulptūras no aizsargājamo objekta saraksta svītrotu.

Četras statujas, kurās attēloti strādnieki, zemnieki, studenti un karavīri, uz tilta uzstādītas 1952. gadā.

Kritiķi uzskata, ka tās ir daļa no padomju propagandas un aizskar cilvēkus, kuri cīnījušies par Lietuvas neatkarību, tāpēc būtu aizvācamas. Tikmēr skulptūru aizstāvji argumentē, ka tā ir daļa no vēstures.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!