Foto: Reuters/Scanpix
Ungārijas premjerministrs Viktors Orbans sestdien paziņojis, ka nelegālā imigrācija ir nepārprotami saistīta ar pieaugošajiem terorisma draudiem Eiropā un ka tas attaisno viņa valdības īstenotos stingros pretimigrācijas pasākumus.

Šogad Ungārijā jau ieradušies vairāk nekā 80 000 nelegālo imigrantu, pamatā no Sīrijas, Afganistānas un Irākas, kā arī no Kosovas.

Ungārija nelegālo imigrantu plūsmas ierobežošanai sākusi uz robežas ar Serbiju būvēt četrus metrus augstu žogu, kuru iecerēts pabeigt līdz novembrim. Taču šī iecere izpelnījusies kritiku gan no Belgradas, gan no ANO bēgļu aģentūras puses.

"Pastāv nepārprotama saikne starp nelegālajiem imigrantiem, kas ierodas Eiropā, un terorisma izplatību," uzstājoties ar ikgadējo runu Rumānijā, uzsvēra Orbāns. "Ir acīmredzami, ka mēs vienkārši nespējam atfiltrēt naidīgos teroristus no šī milzu pūļa."

"Mūsu atbilde ir skaidra - mēs vēlamies pasargāt Eiropu eiropiešiem, (..) un tas pieprasa arī citu [valstu] piepūli," norādīja Ungārijas premjers. "Taču ir kas tāds, ko mēs ne tikai vēlētos, bet arī gribam - pasargāt Ungāriju ungāriem."

Orbāns norādīja, ka nelegālā imigrācija rietumvalstīs jau veicinājusi gan bezdarba pieaugumu, gan noziedzības līmeņa kāpumu.

Ignorējot ANO kritiku, Ungārijas parlaments jau saīsinājis patvēruma meklētāju pieprasījumu izskatīšanas termiņus, kā arī uzdevis noraidīt to nelikumīgo ieceļotāju pieprasījumus, kas ieradušies no trešajām valstīm, kuras atzīstamas par drošām.

Orbāns norādīja, ka "cilvēktiesību fundamentālisti" tikai sniedz nelegālajiem imigrantiem morālu pamudinājumu doties ceļā uz Eiropu.

Eiropas Savienības (ES) politika nav pietiekami stingra, lai pasargātu savus pilsoņus no draudiem, ko rada nelegālā imigrācija, uzsvēra premjers.


    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!