Foto: AFP/Scanpix
Turcijas dienvidaustrumos, kur dzīvo galvenokārt kurdi, sestdienas vakarā notika spridzināšanas uzbrukums armijas autokolonnai, nogalinot divus Turcijas karavīrus un ievainojot vēl četrus, svētdien paziņoja Dijarbakiras provinces gubernatora birojs.

Automobilī ievietotais spridzeklis eksplodēja pēc tam, kad aizliegtā kurdu separātistu grupējuma "Kurdistānas Strādnieku partija" (PKK) militārais atzars "Tautas aizsardzības spēki" (HPG) sestdien paziņoja, ka apstākļi pamiera saglabāšanai ar Turciju vairs nav spēkā  pēc Turcijas militāro lidmašīnu veiktas kurdu kontrolētās teritorijas bombardēšanas Irākas ziemeļos.

Sprādziens notika, kad karavīri brauca pa ceļu Dijarbakiras provinces Lidžes apriņķī. Ir uzsākta operācija, lai atrastu tā rīkotājus.

PKK 1984.gadā sāka cīņu pret Turcijas valsti, lai panāktu kurdiem pašnoteikšanās tiesības viņu apdzīvotajos Turcijas dienvidaustrumos, un šajā bruņotajā konfliktā ir gājuši bojā vairāk nekā 45 tūkstoši cilvēku. Turcija, Eiropas Savienība un ASV atzīst PKK par teroristu organizāciju.

Turcijas veiktie reidi pret PKK bāzēm Irākā ir spēcīgākie kopš 2011.gada augusta, kad Turcijas iznīcinātāji nepilnu nedēļu īstenoja gaisa triecienus pret PKK mērķiem Irākas ziemeļos.

Abas puses līdz šim bija lielā mērā ievērojušas trauslo pamieru, kas tika izsludināts 2013.gadā, tomēr pašlaik notiekošās kaujas Irākā ir apdraudējušas centienus panākt miera vienošanos ar PKK.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!