Ziemeļkoreja piektdien paziņoja, ka pāries uz jaunu "Phenjanas laiku", kas par pusstundu atpaliek no Dienvidkorejas un Japānas laika, atsakoties no Japānas imperiālistu 1912. gadā uzspiesta standarta.

"Phenjanas laiks" būs astoņas stundas un 30 minūtes priekšā Griničas laikam. Pašlaik visā Korejas pussalā un Japānā laiks ir deviņas stundas priekšā Griničas laikam.

Jaunā laika zona, kuru trešdien apstiprināja Ziemeļkorejas parlaments, stāsies spēkā 15. augustā, kad apritēs 70 gadi kopš Korejas atbrīvošanas no Japānas koloniālās kundzības, kura bija ilgusi no 1910. līdz 1945. gadam.

"Ļaunie japāņu imperiālisti izdarīja tādus nepiedodamus noziegumus kā laika zonas atņemšana Korejai, nežēlīgi mīdot tās zemi," pavēstīja Ziemeļkorejas oficiālā ziņu aģentūra KCNA.

Pirmskoloniālajā Korejā laiks bija astoņas stundas un 30 minūtes priekšā Griničas laikam, bet 1912. gadā Koreja tika iekļauta Japānas laika zonā.

Dienvidkorejas valdības Apvienošanās ministrija, kuras pārziņā ir attiecības ar Ziemeļkoreju, paziņoja, ka gaidāmā laika starpība radīs vairākas iespējamas problēmas, tostarp Kesongas rūpniecības kompleksa darbībā.

Dienvidkoreja 1954. gadā bija atjaunojusi pirmskoloniālisma laika zonu, bet 1961.gadā atgriezās Japānas laika zonā pēc diktatora Paka Čunghī nākšanas pie varas militārā apvērsumā.

Paks daļēji pamatoja šo lēmumu ar to, ka diviem galvenajiem ASV sabiedrotajiem šajā reģionā - Dienvidkorejai un Japānai – jādzīvo pēc viena laika, lai atvieglotu operatīvo plānošanu.

Politiskie analītiķi uzskata, ka "Phenjanas laika" ieviešana ir daļa no propagandas, kas parāda Ziemeļkoreju kā tīru, "autentisku" Koreju, bet Dienvidkoreju – kā ārvalstu dominances piesārņotu zemi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!