Foto: Reuters/Scanpix

ANO Drošības padome piektdien vienbalsīgi pieņēmusi rezolūciju, kas paredz mehānisma izveidošanu, lai noskaidrotu atbildīgos par ķīmisko ieroču izmantošanu Sīrijā.

ANO ģenerālsekretāram un Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijai (OPCW) 20 dienu laikā pēc rezolūcijas pieņemšanas padomei ir jāpiedāvā savas rekomendācijas Kopīgā izmeklēšanas mehānisma izveidošanai, kas noteiks to vainīgo personu un organizāciju loku, kuras vienā vai otrā veidā piedalījušās ķīmisko ieroču izmantošanā.

Drošības padomei būs jāatbild uz šīm rekomendācijām piecu dienu laikā pēc to saņemšanas.

Līdz ar to ANO un OPCW Kopīgais mehānisms ir jāizveido 25 dienu laikā pēc rezolūcijas pieņemšanas.

Rezolūcijas teksts saskaņots, Malaizijā trešdien tiekoties ASV valsts sekretāram Džonam Kerijam un Krievijas ārlietu ministram Sergejam Lavrovam, jau iepriekš vēstīja ziņu aģentūra "Reuters".

ASV ar Krieviju par rezolūcijas projektu sākušas runāt jau pirms vairākiem mēnešiem.

Pēdējā laikā vairākkārt parādījušies ziņojumi, ka savās operācijās Sīrijā un Irākā ķīmiskos ieročus izmanto džihādistu grupējums "Islāma valsts".

ANO Drošības padome 2013. gada 27. septembrī pieņēma rezolūciju par Sīrijas ķīmisko ieroču iznīcināšanu. Rezolūcijā arī pausts nosodījums togad 21. augustā Damaskas pievērtē notikušajam ķīmisko ieroču uzbrukumam. Tajā tika nogalināti vairāki simti cilvēku.

Sīrijas valdība šī uzbrukuma sarīkošanā apsūdzējusi nemierniekus, kas šādi gribējuši izprovocēt ASV militāru intervenci. Nemiernieki notikušajā apsūdzēja valdību.

Sīrijā kopš 2011. gada notiek pilsoņkarš, kurā pret valdību cīnās sašķeltās bruņotās opozīcijas grupējumi un ekstrēmistu organizācijas, tādas kā "Islāma valsts" un ar "Al Qaeda" saistītā "Al Nusra". Atbilstoši ANO datiem kopš karadarbības sākuma Sīrijā dzīvību zaudējuši vairāk nekā 200 000 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!