Foto: Reuters/Scanpix

Itālija kopš 2014.gada janvāra aizturējusi 888 iespējamos cilvēku kontrabandistus, bet viņu vidū nav neviena no galvenajiem šā nelegālā biznesa organizētājiem, liecina policijas dati, kas otrdien publicēti katoļu izdevumā "Avvenire".

Lielākā daļa arestēto cilvēku kontrabandistu ir Ēģiptes un Tunisijas pilsoņi. Aptuveni astoņi simti no viņiem ir "vienkārši vīri bez īpašiem morāles principiem, kas tiek nosēdināti pie laivas stūres ar satelīttelefonu un rungu rokā, lai turētu migantus pie kārtības". Tikmēr pārējiem 80, domājams, bijusi lielāka loma migrantu transportēšanas organizēšanā.

Tomēr nevienu no galvenajiem plānotājiem un rīkotājiem aizturēt nav izdevies, lai gan Itālija pastiprinājusi sadarbību ar valstīm Vidusjūras dienvidu krastā, izņemot Lībiju.

Izdevums īpaši piemin etiopieti Ermiasu Garmiaju, kurš, kā tiek uzskatīts, nopelnījis 70 miljonus dolāru (63,5 miljonus eiro), fraktējot kuģus migrantu pārvadāšanai.

Domājams, ka Garmiajs darbojas Lībijā, kur viņa biznesa impēriju varētu apdraudēt vienīgi vietējo bruņoto gupējumu interese par šo ienesīgo nodarbi, raksta "Avvenire", atsaucoties uz policijas informāciju.

Kad viens no šiem kuģiem 2013.gadā nogrima pie Itālijas Lampedūzas salas krastiem, gāja bojā 366 cilvēki. Cilvēku kontrabandistam no Tunisijas, kas šai kuģa avārijā izdzīvoja, pagājušajā mēnesī tika piespriests 18 gadu cietumsods par slepkavību.

Iespējamie cilvēku kontrabandisti tiek aizturēti regulāri, jo izglābtie migranti viņus nereti uzrāda.

Kā stāstījuši kāda pagājušajā nedēļā izglābta migrantu kuģa pasažieri, cilvēku kontrabandisti izturējušies pret viņiem rupji, laižot darbā nažus, siksnas un rungas.

Kopš pagājušā gada sākuma Itālijā pa jūras ceļu ieradušies aptuveni 270 000 migranti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!