Foto: AP/Scanpix

ASV prezidents Baraks Obama septembrī Ņujorkā samitā pulcēs karam pret džihādistu grupējumu "Islāma valsts" izveidotās koalīcijas valstu līderus, pavēstīja diplomāti.

Samits 29. septembrī notiks gadu pēc Obamas ANO runas, kurā viņš solīja satriekt "Islāma valsti".

Kopš tā laika džihādisti ir sagrābuši jaunas teritorijas Sīrijā un Irākā, kā arī nostiprinājušies Lībijā, Jemenā un citviet Tuvajos Austrumos, ar sabiedrotajiem pat tik tālās valstīs kā Nigērija.

Cīņai ar "Islāma valsti" ASV pērn izveidoja koalīciju, kurā iesaistījušās vairāk nekā 50 valstis.

Diplomāti norāda, ka samits, kuru paredzēts rīkot ANO Ģenerālās asamblejas laikā, ļaus līderiem kritiski izvērtēt un nospraust plānus tālākajām operācijām, lai satriektu "Islāma valsti".

Pērn Drošības padomes sanāksmē Obamas vadībā tika pieņemta rezolūcija centienos apturēt ārzemju karotāju došanos uz Irāku un Sīriju, lai tur karotu "Islāma valsts" rindās.

Tomēr ANO novērotāji ziņo, ka ārzemju džihādistu skaits ir pieaudzis līdz 22 000, un nav nekādas zīmes, kas liecinātu par to pieplūduma samazināšanos.

"Islāma valsts" ir sagrābusi plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, kur cenšas ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludinājusi tur "kalifātu" un pastrādājusi neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!