Foto: AFP/Scanpix
Japānas Kosmosa izpētes pārvalde trešdien sekmīgi palaidusi nesējraķeti ar kravas kuģi, kas nogādās astronautiem Starptautiskajā Kosmosa stacijā (SKS) pārtiku, dzeramo ūdeni, pētniecības instrumentus, rezerves daļas, apģērbu un citas lietas.

Nesējraķete H-IIB startēja no Tanegašimas kosmiskā centra, un aptuveni 15 minūtes vēlāk no tās atdalījās 5,5 tonnas smagais kravas kuģis "Kounotori" ("Stārķis"). Paredzams, ka pirmdien, 24.augustā, tas sasniegs SKS un japāņu astronauts Kimija Jui ar robotroku palīdzību to satvers un nostiprinās pie stacijas.

Ar šo kravas kuģi pēc ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) lūguma uz SKS tiek vestas arī ūdens pārstrādes sistēmas daļas, jo jūnija beigās dažas minūtes pēc palaišanas no Kanaveralas zemesraga Floridā eksplodēja ASV kompānijas "SpaceX" raķete "Falcon 9", kurai bija jānogādā izplatījumā bezpilota kuģis "Dragon" ar kravu SKS. Nepilna gada laikā tā bija jau trešā neveiksme ar ASV un Krievijas kuģiem, kas veda kravas uz SKS.

Pēc kravas izkraušanas "Kounotori" uzņems no SKS atkritumu kravu un atgriezīsies Zemes atmosfērā, kur tam paredzēts sadalīties virs Klusā okeāna dienviddaļas vai Indijas okeāna.

Japāna cer, ka nesējraķete H-IIB tai pavērs ceļu uz turpmākajām kosmosa misijām, ieskaitot lidojumus uz Mēnesi, jo tās lielā celtspēja ļauj vienlaikus nogādāt kosmosā vairāk nekā vienu pavadoni, tādējādi samazinot izmaksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!