Foto: AP/Scanpix
Irānas prezidents Hasans Rohani otrdien paziņojis, ka pilsoņkara plosītajā Sīrijā demokrātija šobrīd nav prioritāte.

"Vai tā šodien ir prioritāte - apspriest demokrātiju Sīrijā? Vai tā ir prioritāte - runāt par opozīciju un valdības atbalstītājiem vai Sīrijas konstitūcijas reformēšanu?" preses konferencē kopā ar vizītē atbraukušo Austrijas prezidentu Heincu Fišeru jautāja Rohani.

Irāna sniedz finansiālu un militāru atbalstu Sīrijas režīmam un ir nosūtījusi turp savus militāros padomniekus.

Irānas ārlietu ministrs Džavads Zarifs augustā iesniedza Sīrijas prezidentam Bašaram al Asadam miera plānu, kura mērķis ir četrus gadus ilgušā pilsoņkara izbeigšana. Rohani preses konferencē norādīja, ka situācija Sīrijā ir galīgi nestabila, miljoniem cilvēku ir bijuši spiesti pamest savas mājas un simtiem tūkstošu nogalināti.

Viņš uzsvēra, ka no Teherānas skatupunkta svarīgi ir glābt Sīrijas iedzīvotāju dzīvības un panākt bēgļu atgriešanos mājās. "Pirmais solis ir apturēt asinsizliešanu, panākt relatīvu drošību Sīrijā, un bēgļi varēs atgriezties," sacīja Rohani, uzsverot, ka, sākot ar nepareizo pirmo soli, gaidāma neveiksme. "Tad mēs varēsim runāt par Sīrijas nākotni, opozīcijas grupām, demokrātiju un vēlēšanām."

Viņš uzsvēra, ka Irāna ir gatava "sēsties pie jebkura sarunu galda jebkur pasaulē", lai palīdzētu apturēt vardarbību un nodibinātu mieru Sīrijā.

Sīrijā kopš 2011.gada notiek pilsoņkarš, kurā pret valdību cīnās sašķeltās bruņotās opozīcijas grupējumi un ekstrēmistu organizācijas, tādas kā "Islāma valsts" un ar "Al Qaeda" saistītā "Al Nusra". Atbilstoši ANO datiem kopš karadarbības sākuma Sīrijā dzīvību zaudējuši vairāk nekā 240 000 cilvēku.

"Islāma valsts" ir sagrābusi plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, kur cenšas ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludinājusi tur "kalifātu" un pastrādājusi neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Grupējumam lojalitāti apliecinājuši arī radikāļu bruņotie formējumi Lībijā un Ēģiptē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!