Foto: AFP/Scanpix

Palestīniešu svētdien dažas stundas pirms ebreju jaunā gada sākuma iesaistījās sadursmēs ar Izraēlas policiju Jeruzalemes Aksas mošejas teritorijā, paziņoja policija un aculiecinieki.

Nekārtības izcēlās laikā, kad pieaudzis saspīlējums saistībā ar to, ka Izraēlas aizsardzības ministrs Moše Jaalons pagājušajā nedēļā par nelikumīgām pasludināja divas musulmaņu grupas, kas konfrontē ebrejus mošejas, kas ir svētā vieta abām ticībām, teritorijā.

Palestīniešu aculiecinieki stāstīja, ka policija iegāja mošejā, kas ir islāma trešā svētākā vieta. Policija tikai paziņoja, ka ir slēguši durvis uz mošeju, lai iegrožotu nekārtību cēlējus, kas meta akmeņus, petardes un citus priekšmetus.

Varas iestādes tādu taktiku jau iepriekš ir izmantojušas, lai atjaunotu mieru.

Policija informēja, ka nekārtību cēlāji svētdienas naktī ir iebarikādējušies mošejā, lai traucētu ebrejiem ieiešanu svētajā vietā pirms jaunā gada sākuma svinībām svētdienas vakarā.

"Maskās tērpti protestētāji, kas atradās mošejā, meta akmeņus un petardes uz policistiem," teikts policijas paziņojumā, kurā norādīts, ka pie ieejas mošejā atrastas caurules, kas varētu saturēt pašgatavotas sprāgstvielas.

Musulmaņu aculiecinieki apsūdzēja policiju par ieiešanu mošejā un postījumu radīšanu. Viņi apgalvoja, ka daļēji ir sadedzināti lūgšanu paklājiņi.

Sadursmes vēlāk turpinājās pie mošejas kompleksa, policijai raidot asaru gāzi un dūmu granātas.

Izraēlas aizsardzības ministrs pagājušajā nedēļā aizliedza grupas "Murabitat" un "Murabitun", sakot, ka tāds solis nepieciešams, lai "aizsargātu valsts drošību, sabiedrības labklājību un sabiedrisko kārtību".

Viņa birojs informēja, ka grupas ir "galvenais faktors, kas rada saspīlējumu un vardarbību" mošejā un Jeruzalemē kopumā.

Izraēla sagrāba Jeruzalemi, kur atrodas Aksas mošeja, sešu dienu karā 1967. gadā un vēlāk to anektēja, ko gan starptautiskā sabiedrība nav atzinusi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!