Foto: AP/Scanpix

Japāņu alpīnists, 33 gadus vecais Nobukazu Kuriki, kurš iepriekš apsaldējumu dēļ zaudējis deviņus pirkstus, šajās dienās varētu sasniegt Everesta virsotni, sestdien vēsta raidsabiedrība BBC.

Alpīnists ir sasniedzis nometni, kur atpūtīsies septiņas līdz astoņas stundas, un tad mēģinās uzkāpt pēdējā posmā. Viņš ir pirmais, kurš mēģina kāpt Everestā, kopš aprīļa postošās zemestrīces Nepālā, atzīmē BBC.

Šis pēdējo sešu gadu laikā būs viņa piektais mēģinājums sasniegt virsotni.

Tas nav nekas neparasts, ka alpīnisti dodas kalna virsotnē vēlu naktī, lai to sasniegtu ap rītausmu, BBC sacījis Nepālas Alpīnistu asociācijas prezidents Angs Tserings, jo došanās kalnā naktī ļauj alpīnistiem sasniegt virsotni lēnākos vējos nekā pa dienu.

"Mēs esam ļoti ceram, ka viņam tas izdosies un viņš veiksmīgi atgriezīsies," paudis Tserings.

Kuriki, kurš Nepālā ieradies pirms mēneša, līdz šim ir vienīgais, kurš plānojis kāpt Everestā tieši rudens sezonas laikā. Arī pašam alpīnistam tas esot liels izaicinājums.

Viņš izmanto tieši to pašu maršrutu, ko Edmunds Hilarijs un Tenzings Norgajs izmantoja, kad kļuva par pirmajiem cilvēkiem, kas sasniedza Everesta virsotni 1953. gadā.

BBC atzīmē, ka 2012. gadā Kuriki zaudēja pirkstus, kā arī īkšķi, pavadot divas dienas sniega alā, aptuveni 8,230 metru augstumā, kur temperatūra ir zemāka par - 20 grādiem.

Tieši šie ievainojumi alpīnistam rada nopietnas problēmas pat tad, ja tiek izmantoti visvienkāršākie kalnā kāpšanas manevri."Es reizēm esmu nervozs un bailīgs," aģentūrai „Reuters" atklājis jaunais alpīnists. "Taču tas ir tikai dabiski, jo pieņēmu šādu izaicinājumu - kāpt Everestā tieši pēc nesenās zemestrīces un tieši šajā gadalaikā," sacījis Kuriki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!