Foto: RIA Novosti/Scanpix

Krievijas prezidents Vladimirs Putins intervijā ASV telekanāliem paziņojis, ka Savienoto Valstu veiktā sīriešu kaujinieku apmācība ir pretlikumīga un uzsvēris, ka Sīrijas prezidents Bašars al Asads pelna starptautisku atbalstu cīņā pret teroristu organizācijām, liecina Kremļa svētdien publiskotie intervijas fragmenti.

"Pēc manām domām, militārā atbalsta sniegšana nelegālām struktūrām ir pretrunā moderno starptautisko tiesību principiem un ANO hartai," intervijā telekanāliem CBS un PBS sacījis Putins, norādot, ka ASV apmācītie sīriešu kaujinieki galu galā pievienojas islāmistiem.

Jau vēstīts, ka paralēli gaisa uzlidojumiem ASV arī atvēlējusi pusmiljardu dolāru "mēreno" sīriešu kaujinieku apmācīšanai Turcijā, cerot apmācīti līdz 5400 sīriešu cīņai pret teroristu grupējumu "Islāma valsti".

Tomēr šī programma saskārusies ar vairākiem nopietniem šķēršļiem. Uz Sīriju nosūtītie kaujinieki ir pārbēguši, sakauti vai arī atdevuši bruņojumu islāmistu grupējumiem.

"Izrādās, ka tikai 60 no šiem kaujiniekiem ir pienācīgi apmācīti un tikai četriem vai pieciem cilvēkiem patiešām ir ieroči. Pārējie ir dezertējuši ar amerikāņu ieročiem, lai pievienotos "Islāma valstij"," intervijā sacījis Putins, kuram pirmdien paredzēta tikšanās ar ASV prezidentu Baraku Obamu.

Krievijas prezidents paudis viedokli, ka Asada režīms jāiekļauj starptautiskajos centienos cīnīties pret teroristu organizāciju "Islāma valsts" un uzsvēris, ka Krievija atbalsta Asada valdību, pamatojoties uz ANO hartu.

"Mēs sniedzam palīdzību tika leģitīmām valdības iestādēm," sacījis Putins, piebilstot, ka pašreiz Sīrijas valdībai tiek piegādāti ieroči, tiek sniegs atbalsts militārajā apmācībā un sniegta humānā palīdzība sīriešu tautai.

Sīrijā kopš 2011.gada notiek pilsoņkarš, kurā pret valdību cīnās sašķeltās bruņotās opozīcijas grupējumi un ekstrēmistu organizācijas, tādas kā "Islāma valsts" un ar "Al Qaeda" saistītā "Al Nusra". Atbilstoši ANO datiem kopš karadarbības sākuma Sīrijā dzīvību zaudējuši aptuveni 250 000 cilvēku.

Sīrija ir viena no Krievijas tuvākajām sabiedrotajām Tuvajos Austrumos.

Vašingtona pēdējās nedēļās izteikusi arvien lielāku satraukumu par Krievijas soļiem Asada režīma atbalstam un brīdinājusi, ka militārs atbalsts apdraud centienus panākt mieru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!