Foto: AP/Scanpix

ASV prezidents Baraks Obama un Krievijas prezidents Vladimirs Putins pirmdien tikās Ņujorkā un apsprieda krīzi Sīrijā, bet nespēja atrisināt domstarpības par Sīrijas prezidenta Bašara al Asada lomu nākotnē.

Obama savā runā ANO Ģenerālajā asamblejā raksturoja Asadu kā tirānu, kas nogalina bērnus, savukārt Putins savā runā sacīja, ka pasaulei vajadzētu atbalstīt Asadu cīņā pret džihādistu grupējumu "Islāma valsts".

Putins aicināja ANO Ģenerālās asamblejas dalībvalstis apvienoties cīņai pret "Islāma valsti" un brīdināja, ka viņš plāno pastiprināt atbalstu Asada spēkiem un neizslēdz Krievijas pievienošanos gaisa triecieniem pret šo džihādistu grupējumu.

ASV un Krievijas prezidenti pēc savām runām saskandināja glāzes un sarokojās banketā pie ANO ģenerālsekretāra Bana Kimūna, tomēr nepārvarēja savas viedokļu atšķirības.

Putins un Obama pēc tam tikās 90 minūšu ilgās sarunās, kuras Krievijas vadītājs nosauca par "konstruktīvām un lietišķām".

Putins izrādījās apmierināts ar to, ka Obama piekritis Krievijas lomai šajās debatēs, un sacīja, ka viņaprāt "ir pamats, lai kopā strādātu ar kopīgām problēmām".

Abi prezidenti piekrita, ka Sīrijā jābūt politiskas pārejas procesam, bet augsta ASV amatpersona piebilda, ka Obamam un Putinam bija "fundamentālas domstarpības" par Asada lomu.

"Es uzskatu, ka Krievija noteikti saprot, ka ir svarīgi, lai būtu politisks atrisinājums Sīrijā un būtu process, kas ved uz politisku atrisinājumu," sacīja ASV amatpersona. "Mums ir domstarpības par to, kādam vajadzētu būt šī procesa iznākumam," viņš piebilda.

Putins savā runā ANO, kas bija pirmā 10 gadu laikā, brīdināja, ka ir "milzīga kļūda nesadarboties ar Sīrijas grupu, kas cīnās pret teroristiem aci pret aci".

"Mums ir jārisina problēmas, ar kurām mēs visi saskaramies, un jāveido plaša pretterorisma koalīcija," paziņoja Putins. Viņš ierosināja pieņemt ANO Drošības padomes rezolūciju par šādu koalīciju, kurā tiktu ietverts arī Asads un Irāna.

Obama sacīja, ka "Savienotās Valstis ir gatavas sadarboties ar ikvienu valsti, tai skaitā Krieviju un Irānu, lai atrisinātu konfliktu" Sīrijā, bet brīdināja, ka tas nenozīmē Asada palikšanu pie varas uz nenoteiktu laiku.

Obama sacīja, ka Asads, "slepkavojot nevainīgus bērnus", mudina sīriešus pievienoties ekstrēmistu grupējumiem.

Krievijas prezidents vainoja vardarbīga ekstrēmisma pieaugumā ASV militārās intervences Irākā un Lībijā, kas izraisījušas haosu Tuvajos Austrumos, un sacīja, ka džihādistu grupējums "Islāma valsts" radies no šī haosa.

Putins arī sacīja, ka ASV vadītās Rietumu un arābu valstu koalīcijas uzlidojumi "Islāma valstij" ir nelikumīgi, jo tos nav pieprasījusi Sīrija un nav apstiprinājusi ANO Drošības padome.

Ja gaisa triecieniem pret "Islāma valsti" būtu pienācīgs juridisks pamats, Krievija neizslēdz iespēju tajos piedalīties, Putins vēlāk sacīja preses konferencē Ņujorkā.

"Mēs domājam par to, kā papildus palīdzēt Sīrijas armijai. Mēs neizslēdzam neko. Bet, ja mums jārīkojas, tas notiks, tikai pilnīgi respektējot starptautiskās juridiskās normas," sacīja Putins.

Putins arī uzsvēra, ka ASV un Francijas prezidenti "nav Sīrijas pilsoņi, tāpēc viņiem nevajadzētu iesaistīties [Sīrijas] vadības mainīšanā". Viņš sacīja, ka tikai Sīrijas tauta var nomainīt savu līderi un ka Asads ir piekritis sākt reformu programmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!