Foto: AP/Scanpix
Ukraiņu pilotes Nadeždas Savčenko aizstāvju lūgums veikt tiesas procesa gaitā viņas nopratināšanu ar melu detektoru noraidīts, otrdien tviterī paziņojis viens no Savčenko advokātiem Marks Feigins.

"Lūgums par Savčenko nopratināšanu, piedaloties speciālistam-poligrafologam, noraidīts".

Lūgumu par melu detektora izmantošanu nopratināšanā bija iesniedzis advokāts Iļja Novikovs. Tā ir atsevišķa procedūra, kurai nepieciešams noregulēt aparatūru un pieaicināt īpašu speciālistu, Tiesa gan, kā norādīja Feigins, šādu precedentu, kad pratināšana ar melu detektoru notiek tiesas zālē, vēl nav bijis. Tomēr tas nav pretrunā likumam.

Turklāt, kā pastāstīja Savčenko, 2014.gadā no 23. līdz 30.jūnijam, kad ar viņu Voroņežā strādājis izmeklētājs Maņšins, viņa pratināta ar detektoru. Tomēr izmeklēšanas materiālos šis fakts nav atspoguļots, un šīs pratināšanas materiālu nav. Advokāts Feigins pieprasījis sniegt šīs pirmās izmeklēšanas datus.

Krievijā Rostovas apgabala Doņeckas pilsētas tiesā patlaban pēc būtības sākts izskatīt saistībā ar Krievijas žurnālistu nogalināšanu Donbasā apsūdzētās Ukrainas parlamenta deputātes lidotājas Savčenko lietu.

Promaskaviskie kaujinieki sagūstīja Savčenko pērn 17.jūnijā, brīdī, kad viņa netālu no Luhanskas palīdzējusi no kaujas lauka aiznest ievainotos karavīrus, skaidro viņas advokāti. Drīz pēc tam kaujinieki aizveduši Savčenko no Ukrainas un Krieviju, kur nodevuši varasiestādēm.

Sākumā viņa tika apsūdzēta līdzdalībā divu Krievijas žurnālistu nāvē Ukrainas Luhanskas reģionā. Vēlāk apsūdzība tika pārkvalificēta uz smagāku - Savčenko tika tieši apsūdzēta žurnālistu nogalināšanā.

Savčenko savu vainu noliedz, un decembra beigās viņas advokāti iepazīstināja ar dokumentiem, kas liecina, ka brīdī, kad žurnālisti iekļuva mīnmetēju ugunī, Savčenko jau atradās promaskavisko kaujinieku gūstā, kas viņu vēlāk aizveda uz Krieviju.

Gan Ukraina, gan rietumvalstis aicinājušas Maskavu Savčenko atbrīvot, taču Krievijas prezidents Vladimirs Putins paziņojis, ka viņš nevarot iejaukties tiesas darbā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!