Foto: AFP/Scanpix

Ukrainas prokrievisko separātistu pašpasludināto Doņeckas tautas republikas (DTR) un Luhanskas tautas republikas (LTR) pārstāvji otrdien paziņoja, ka atliks rudenī paredzētās vietējās vēlēšanas.

Abu starptautiski neatzīto republiku sarunu vedēji informēja, ka ir "vienojušies atlikt līdz nākamajam gadam 18.oktobra vēlēšanas [DTR] un 1.novembra vēlēšanas [LTR]".

Tas tika paziņots pēc tam, kad piektdien pēc Vācijas kancleres Angelas Merkeles un Francijas prezidenta Fransuā Olanda ierosinājuma tika sarīkots samits, kurā piedalījās arī Ukrainas prezidents Petro Porošenko un Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

Pēc šīs tikšanās Olands paziņoja, ka separātisti tik īsā laikā nevar sarīkot starptautiski atzītas velēšanas. Arī Ukraina ir paziņojusi, ka separātistu vēlēšanas nebūtu likumīgas, un tās ir jāatceļ.

"Mēs izskatījām Merkeles un Olanda paziņojumus un rekomendācijas, kas tiks izplatītas pēc samita," paziņoja DTR sarunu vedējs Deniss Pašuļins un LTR pārstāvis Vladislavs Deinego.

Abi separātistu pārstāvji uzsvēra, ka vēlēšanas šajās teritorijas notiks tikai pēc tam, kas Ukraina tām piešķirs "īpašu statusu". Viņi arī pieprasīja "imunitāti" pret vajāšanas visiem karadarbības Ukrainas austrumos dalībniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!